Skip Navigation or Skip to Content

Maak kennis met mogelijkheden voor circulair ondernemen in de Brabantse maakindustrie

De mogelijkheden van circulair ondernemen verkennen? Teken in op de digitale demo Circulair Ondernemen op dinsdagmiddag 3 november 2020, tussen 15.00 en 17.00 uur. Smart Industry Hub Zuid-Nederland, partner van Midpoint Brabant, organiseert o.l.v. de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) deze demo samen met CIRCO. Heeft u na deze demo de smaak te pakken, dan kunt u deelnemen aan de CIRCO Track voor de Brabantse maakindustrie. Een serie van drie eendaagse workshops, verspreid over twee maanden in december 2020 en januari 2021.

Nieuwe uitdagingen

De transitie van een lineaire naar een circulaire economie speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de (maak)industrie. Deze transitie is ook belangrijk voor de leveringszekerheid van grondstoffen in het licht van toenemende geopolitieke spanningen op het wereldtoneel. De Brabantse maakindustrie loopt de afgelopen jaren zowel nationaal als internationaal voorop wanneer het gaat om het introduceren van innovaties en nieuwe business modellen. Echter, de maakindustrie kent ook uitdagingen en wordt geacht om steeds efficiënter, en duurzamer te produceren. Daarnaast wil de eindklant steeds meer ontzorgd worden en neemt in sommige gevallen liever een dienst af dan een product. Het feit dat een groot deel van de Nederlandse maakindustrie in Brabant is gevestigd, biedt ook een kans om als regio en provincie koploper te zijn van het verduurzamen en meer circulair maken van de maakindustrie. Deze transitie biedt de Brabantse maakindustrie mogelijke nieuwe verdienmodellen in plaats van beperkingen.

Nieuwe vragen

Om nieuwe kansen te ontdekken, is het ook belangrijk te onderzoeken hoe u uw bedrijfsvoering hierop kunt aanpassen. Het vraagt om nieuwe ontwerpen, aangepaste processen én nieuwe businessmodellen. In een circulaire economie gaan producten en onderdelen langer mee, omdat ze slim worden ontworpen, geëngineerd, gemaakt, hergebruikt en gerecycled. Maar hoe te doen als veel van uw grondstoffen uit het verre oosten komen? Hoe flexibel zijn als u moet werken met lange lever- en/of ontwikkeltijden? Hoe circulair worden als er nog veel uit- en afval is bij uw machines? Hoe te werken naar een servicemodel als uw hele business is gebouwd op verkoopaantallen? Het antwoord op deze en meer vragen krijgt u tijdens de digitale CIRCO Circular Business demo. Na deze digitale demo kunt u beslissen of u mee wil gaan doen aan de CIRCO Track voor Circular Business.

Circulaire antwoorden
Start met CIRCO DEMO

In samenwerking met CIRCO organiseert Smart Industry Hub Zuid-Nederland o.l.v. de BOM een digitale bijeenkomst om u als ondernemer kennis te laten maken met de potentie van de circulaire economie en circulair ondernemen. Tijdens deze bijeenkomst ontdekt u wat circulaire economie concreet voor uw bedrijf zou kunnen opleveren. Hierbij staat de combinatie tussen het creëren van economische – (new business/ cost saving) en ecologische waarde centraal.

Kortom: u leert hoe u met circulaire principes uw concurrentiekracht vergroot en nieuwe waarde kan creëren voor uw bedrijf en klanten. De digitale demo kost u niets, alleen 2 uur van uw tijd, en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en de Provincie Noord-Brabant.

Vervolg met CIRCO Track
Voor deelnemers aan de demo die graag een verdieping willen en een concrete uitwerking voor een eigen product/proces uit uw onderneming, bieden wij een vervolg in de vorm van een CIRCO Circular Business Design Track. Bestaande uit drie eendaagse fysieke workshops. Maak dan kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, u verkent kansen daarvan voor uw eigen business en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Deze track wordt speciaal georganiseerd voor bedrijven in de Brabantse maakindustrie die hun onderdelen, modules, producten en diensten circulair willen maken en van elkaar willen leren. U neemt deel met partijen uit de hele keten zoals machinefabrikanten, toeleveranciers van materialen/assemblages, onderdelen en accessoires.

De CIRCO Track wordt aangeboden tegen een gereduceerd tarief, mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en de Provincie Noord-Brabant. U betaalt zelf € 500 en de overheden betalen de rest (€ 4.500) voor u.

Informatie en aanmelden

Voor meer informatie en deelname aan de CIRCO Circular Business demo kunnen bedrijven zich aanmelden via mhuisinhetveld@bom.nl.

 


De Smart Industry Hub Zuid NL is een initiatief en samenwerking van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Brainport Development, Brainport Industries Coöperatie, LIOF, Provincie Limburg, Midpoint Brabant, REWIN, Agrifood Capital, FME, KVK, Koninklijke Metaalunie, Provincie Noord-Brabant, TNO en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in de regio Zuid. Door deze samenwerking krijgt het onderwerp Smart Industry over geheel Zuid-Nederland evenwichtig de aandacht die het verdient, met waar nodig lokale initiatieven en waar beter passend gezamenlijke initiatieven op regionaal niveau of nationale verbindingen. Hierdoor wordt efficiënt opgetrokken richting bedrijven in de doelgroep en kunnen zij eenvoudiger toegang vinden en krijgen tot bestaande fieldlabs/faciliteiten (regionaal en nationaal).
 
De SI Hub Zuid (team circulair) heeft een uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie Brabant (CMB) in opstart, als invulling van de Smart Industrie agenda (specifiek het onderdeel Sustainable Factory). Het doel is bedrijven in de Brabantse maakindustrie bewust maken van kansen die circulair/duurzaam biedt en met hen (individueel of samen) aan de slag gaan om deze kansen te verzilveren. Hierbij richten we ons op het circulair maken van producten, processen kosten te verlagen en/of omzet te verhogen. Daarmee wordt de concurrentiepositie van de Brabantse maakindustrie versterkt en willen we bedrijven handvatten geven over economische handelingsperspectieven waar ze concreet mee aan de slag kunnen.
 
Bij CIRCO staan design en circulaire business creëren centraal. CIRCO is sinds 2015 een groeiende community waar ondernemers en bedrijven uit de maak- en creatieve industrie, onderzoekers, beleidsmakers en studenten met een hart voor circulaire economie bij aanhaken. CIRCO verzorgt Tracks en Classes om de CIRCO-aanpak in Nederland te verspreiden. CIRCO wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

www.circo.nl

www.smartindustry.nl/hubs/zuid

 

Midpoint Brabant