Skip Navigation or Skip to Content

Logistiek is meer dan heftrucks en vervoer

Dat logistiek veel meer is dan heftrucks en vervoer, ervaarden de tienduizend bezoekers tijdens de Dag van de Logistiek 11 juni op het bedrijventerrein Vossenberg West II in Tilburg. Wederom een geslaagde editie van dit evenement, dat voor de tiende keer plaatsvond.

Tijdens deze Dag van de Logistiek lieten ongeveer tachtig bedrijven het reilen en zijlen van de sector zien. Het evenement geeft antwoord op de vraag: wat komt er allemaal bij een logistiek proces kijken? Dit jaar organiseerden Mari van Geel en Ruud Phaff alweer de tiende editie. Vijftien jaar geleden raakten Phaff en Van Geel betrokken bij het Platform van de Logistiek, een overleg tussen het bedrijfsleven en onderwijs over de logistieke sector. Toen zat Phaff aan de kant van het bedrijfsleven en Van Geel aan de andere kant, het onderwijs. Daar praatten ze over logistieke problemen die ze zagen aankomen.

Antwoord op vergrijzing
“Tien tot vijftien jaar geleden riepen we al met zijn allen dat we in de toekomst een probleem zouden hebben”, vertelt Phaff. “We zouden te maken krijgen met de vergrijzing van de sector. De jeugd dreef steeds meer van ons af, want ze vonden de logistiek niet sexy genoeg. De vraag is dus altijd geweest: hoe kunnen we jongeren interesseren voor de logistiek?” Volgens de twee is dat ook het uitgangspunt van de Dag van de Logistiek. “Het heeft nog een oud en stoffig imago van een vrachtwagen- en heftruckchauffeur. Binnen Logistiek Midden-Brabant (LMB), het logistiek programma van Midpoint Brabant, proberen we dat om te buigen naar het feit dat het zo veel meer is dan dat.” En daar maken ze steeds meer stappen in.

Beroepstrots

In het begin kwamen er zevenhonderd man op het evenement af. Nu hebben ze vier edities op rij gehad met tienduizend bezoekers. Daar zit ook een hoop beroepstrots in: mensen nemen hun familie mee en geven een kijkje in hun werkomgeving. Maar er komen ook jongeren en zij-instromers langs die zich afvragen of de logistiek misschien iets voor hen is. Volgens Van Geel met resultaat: “Vanuit het onderwijs kregen we te horen dat het aantal aanmeldingen voor logistiekopleidingen de afgelopen vijf jaar is gestegen. En dat zelfs in de crisistijd. Dat laat zien dat onze inzet beloond wordt.”

Focus op Facebook
Tienduizend bezoekers naar een evenement krijgen vergt natuurlijk een goede promotie. Dit jaar lag de focus op Facebook waar vooral jongeren te vinden zijn. “We hebben negen beroepen gekozen om uit te lichten, zoals logistic engineer, kraanmachinist en informatie-analist. Daar hebben we korte filmpjes van gemaakt waarin het beroep zichtbaar is en welke competenties voor de functie nodig zijn.” De filmpjes van 45 seconden zijn op Facebook geplaatst en maar liefst 15.000 keer bekeken met een totaal bereik van 57.000 kijkers.

Flyeren

Daarnaast zijn jongeren in opdracht van Phaff en Van Geel de afgelopen twee weken langs scholen geweest om te flyeren.
Zeventig procent van de vmbo-leerlingen weet niet welke studie ze moeten kiezen. Daarom hameren Phaff en Van Geel er op dat er veel voorlichting moet komen om die leerlingen kennis te laten maken met de logistieke sector. Vanuit LMB is dan ook het initiatief genomen om een jaaragenda te maken, een soort roadshow. “We willen bepaalde momenten in het jaar kiezen waar we naar onderwijsinstellingen toe gaan, met hulp van de ambassadeurs van LMB. Daar laten we de wereld van de logistiek zien door middel van presentaties en gastcolleges. Leerlingen gaan dan ook naar bedrijven toe.” Niet alleen vmbo-leerlingen zijn interessant, ook lagere scholen, het mbo en zelfs het hbo. Het idee is al deels uitgewerkt en wacht nu op een kostenplaatje.

Na tien jaar klaar?
De Dag van de Logistiek blijft groeien en dat betekent dat er flink wat uren moeten worden gemaakt. “Dit is natuurlijk niet mijn opdrachtgever”, vertelt Van Geel. “En we steken er ontzettend veel tijd in, waardoor we er soms twintig uur per week aan kwijt zijn.” Ze doen het graag, maar na tien jaar wordt het misschien tijd om een stapje terug te doen. Daarom zijn ze op het idee gekomen om een groep young professionals, die verenigd zijn binnen LMB, de uitdaging te bieden om het evenement te organiseren. Phaff en Van Geel fungeren dan als coaches en helpen nog steeds mee om de Dag van de Logistiek op touw te zetten. “Volledig stoppen, dat willen we nog niet”, aldus Van Geel.

Bekijk het filmpje Dag van de Logistiek Tilburg 2017 >

Midpoint Brabant