Skip Navigation or Skip to Content

Jongerenpunt strijdt ook in coronatijd tegen jeugdwerkloosheid in Midden-Brabant

Een jeugdwerkloosheidsvrije regio Midden-Brabant. Dat is de ambitie van Jongerenpunt, een initiatief dat sinds vier jaar wordt uitgevoerd door Midpoint Brabant. We vroegen programmamanager Marc Bevers naar de resultaten en natuurlijk de ontwikkelingen in deze lastige coronatijd.

Wat is Jongerenpunt Midden-Brabant?

Jongerenpunt biedt jongeren van 18 tot 27 jaar gratis ondersteuning en advies bij werken, studeren, geldzaken of zorgen. Het gaat hierbij om jongeren die niet werken, niet op school zitten en ook geen uitkering ontvangen. Onze jongerenregisseurs fungeren als coaches. Ons compacte team bestaat uit een mix van ervaren en jeugdige jongerenwerkers, klantmanagers en ggz-medewerkers. Zij bieden deze jongeren perspectief op een pad naar werk, studie of zorg. Hoe klein óf groot de vraag ook is, ze kunnen altijd bij ons aankloppen.

Wat is het idee achter Jongerenpunt?

Alle jongeren verdienen de kans om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Iedereen heeft talent, dat vormt een unieke kracht. Dit verdient het om gezien te worden. En daar zijn wij voor. Wij helpen om jongeren te vinden die buiten beeld zijn van instanties als sociale diensten en UWV. Bij Jongerenpunt kunnen zij op een laagdrempelige manier terecht voor ondersteuning bij hun problemen. En dat lukt aardig. Het Jongerenpunt is inmiddels bekend bij veel jongeren en verwijzers. We kunnen leunen op het vertrouwen van de doelgroep en hierdoor is er veel mond-op-mond reclame. En we voeren voortdurend intensief campagnes onder jongeren en ouders. In 2017 kregen we zelfs de Brabantse Communicatieprijs voor ‘Merk van het Jaar’ uitgereikt.

Met welke zaken ondersteunen jullie hen zoal?

Met werk krijgen, naar school gaan en zorg. De ‘European Youth Guarantee’ is voor ons het uitgangspunt: eenmaal in beeld krijgen jongeren binnen vier maanden een passend aanbod. In 2018 is ons dat in 95% van de gevallen gelukt. In 2019 was dat – afgerond – zelfs 100%. Daar zijn we trots op en ik denk dat dit een voor Nederland unieke prestatie is. Maar we doen meer dan dat. We helpen ook met voorbereiden op een sollicitatiegesprek, werken aan zelfvertrouwen, opbouwen van een netwerk, vinden van een stageplaats, dagbesteding, aanvragen van een uitkering en oplossen van schuldproblemen. Ook jongeren die gewoon even op zoek zijn naar een luisterend oor kunnen bij ons aankloppen. We hebben een groot netwerk en helpen jongeren eveneens om hun eigen netwerk uit te breiden. Natuurlijk kunnen we niet alles zelf. Valt een vraag buiten ons gebied, dan schakelen wij onze partners in. Zo kunnen we jongeren écht op maat helpen. En wat ons uniek maakt: we nemen niet over maar doen het samen met de jongeren.

Wanneer en hoe is het initiatief ontstaan?

In 2016 hebben de gemeenten in Midden-Brabant, UWV, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties de krachten gebundeld in het regionaal actieprogramma Jongerenpunt om jongeren te helpen bij het vinden van werk. De uitvoering van dit programma is belegd bij Midpoint Brabant. Inmiddels is een zeer fors netwerk ontstaan van scholen en maatschappelijke instanties met elk een eigen rol. We hebben natuurlijk ook bedrijven kei en keihard nodig om jongeren aan werk, stages en leerwerkplekken te helpen.

Als ambitie is uitgesproken om van Midden-Brabant een jeugdwerkloosheidsvrije regio te maken. Hoe staat het hier nu mee?

Een jeugdwerkloosheidsvrije regio is inderdaad de ambitie. Onderzoekcijfers van het CBS uit 2016 lieten zien dat in onze regio ruim 3.000 jongeren geen werk hadden, niet naar school gingen en geen uitkering kregen. Onze schatting is dat 1.500 van de jongeren ‘buiten beeld’ zijn van instanties als sociale diensten en UWV, maar wel een (latente) hulpvraag hebben. Ze kunnen het op eigen kracht niet redden om een plekje op de arbeidsmarkt of in het onderwijs te vinden maar weten ook niet de weg naar hulp. Met Jongerenpunt zijn we nu zo’n vier jaar actief om jongeren te helpen. Tussen 2016 en 1 juli 2020 hebben we met ruim 2.100 jongeren contact gehad. Vaak konden we jongeren snel verder helpen, bijvoorbeeld met een advies of doorverwijzing. In zo’n 1.300 gevallen hebben we samen met de jongere een trajectplan opgesteld. Van de ruim 1.000 plannen die inmiddels zijn afgerond hebben we in 55% van de gevallen de jongere geplaatst op werk, onderwijs of gespecialiseerde zorg. Daarnaast hebben we zo’n 150 jongeren die uit beeld waren begeleid en warm overgedragen aan gemeenten en andere partners. Een behoorlijke succesrate dus.

Hoe gaat het met Jongerenpunt in deze coronatijd?

De landelijke jeugdwerkloosheid loopt snel op. Het gaat nu al om ruim 10% en bij een diepere recessie is de verwachting dat in 2021 één op de vijf jongeren in Nederland werkloos is. Als Jongerenpunt willen we er juist nu voor hen zijn. In deze roerige tijden is het ondersteunen van jongeren natuurlijk een stuk lastiger. In de eerste weken zagen we een enorme terugval in de hulpvragen. Mensen waren gedesoriënteerd, wisten niet wat hen overkwam. We hebben direct sterk ingezet op communicatie via onder andere Facebook, Instagram en huis-aan-huisbladen. Dat gaf onmiddellijk weer een forse stijging van het aantal ondersteuningsvragen, meer dan vijftig extra per maand. Als we eenmaal contact hebben met de jongeren, dan gaat het eigenlijk hartstikke goed. Op dit moment gaat het wel vaak om ’tussenbanen’ en niet zozeer om een baan die direct in lijn is met hun opleiding of gewenste carrièrerichting. Het gaat vooral om de crisis door te komen.

We zijn ook al snel overgeschakeld naar digitale coaching om jongeren te helpen die net als iedereen binnen moesten blijven. We hebben onze coaches daarvoor ook direct opgeleid. Alleen in noodgevallen hebben onze coaches – op gepaste afstand – wandelingen in het park gemaakt met hulpbehoevende jongeren. Soms was dat gewoon nodig om te voorkomen dat een jongere weer uit beeld raakt. Face-to-face afspraken zijn er nu dus een stuk minder. We helpen momenteel vooral online en via telefoon en mail. We zijn online actief op platformen waar jongeren zelf actief zijn, zodat ze ons gemakkelijk kunnen vinden. Het fysieke jongerenpunt is inmiddels weer beperkt open, alleen voor afspraken.

Welke successen heeft Jongerenpunt al opgeleverd?

De afgelopen jaren hebben we enorm veel jongeren op weg geholpen. Juist nu is ons werk belangrijker dan ooit. De investering in het programma loont. Het kost geld, maar we hebben aangetoond dat de besparing die we hiermee realiseren door minder uitkeringen, minder intensieve zorg en meer economische spin-off veel groter is dan die kosten.

Belangrijk in onze aanpak is dat het proactief benaderen van de jongeren ervoor zorgt dat problemen worden opgepakt als die nog redelijk beheersbaar en daarmee goedkoper op te lossen zijn. Door onze groeiende bekendheid krijgen we ook steeds meer vraag voor ondersteuning van jongeren met lichte problemen. Natuurlijk helpen we hen zo goed mogelijk verder.

Wat is Buro Werktuig en wat doet ze voor Jongerenpunt?

Dit is wel iets heel bijzonders. Buro Werktuig hebben wij opgezet samen met het Tilburgse reclamebureau Scheepens. Buro Werktuig is zelf ook een reclamebureau, maar voor en door jongeren. Het is tegelijkertijd een sociale onderneming en een leerwerkplek. Samen met Werktuig ontwikkelen we aansprekende campagnes om jongeren in contact met Jongerenpunt te brengen. Ook hiermee hebben we ons flink in de kijker gespeeld en diverse prijzen en nominaties ontvangen.

Hoe zie je de toekomst van Jongerenpunt?

Het programma werd tot en met 2019 bekostigd vanuit een mix van gemeentelijke, provinciale en Europese financiering en inbreng door onze partners. In 2020 is de provinciale bijdrage vervallen en loopt ook een deel van de Europese subsidie af. Aan de wethouders in het sociaal domein van de regio Midden-Brabant is voorgesteld om dit jaar de huidige aanpak en financiering via het Jongerenpunt te prolongeren, om vervolgens toe te werken naar structurele, lokale inbedding van het Jongerenpunt in 2021 bij de gemeenten, met een compacte regionale sturing. Het wordt nog wel spannend, want de budgetten bij diverse gemeenten staan flink onder druk. Maar we kunnen aantonen dat onze preventieve aanpak zeer goede resultaten oplevert voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Bezuinigen op deze aanpak is dus ‘pennywise, pound foolish’.

Waar kunnen jongeren, hun ouders, scholen en bedrijven zich aanmelden?

Dat kan via app, telefoon 06-21341041 of het contactformulier op jongerenpuntmiddenbrabant.nl. Ons kantoor aan de Burgemeester Brokxlaan (nummer 1680) is inmiddels weer beperkt geopend.

Tot slot: voor welke gemeenten in Midden-Brabant is Jongerenpunt actief?

Dat zijn de gemeenten die je hier ziet:

Meer info vind je op jongerenpuntmiddenbrabant.nl.

Midpoint Brabant