Skip Navigation or Skip to Content

JCI webinar deel 2: Smart Services in Midden-Brabant

Het middagprogramma van het landelijke CvA/JCI Hart van Brabant webinar op 9 januari stond in het teken van de ‘smart’ ontwikkelingen in Midden-Brabant. Het thema: Hart van Brabant, Ongewoon Anders. Met Midpoint Brabant als host. Een van de hoofdonderwerpen was Smart Services. Vanuit de Spoorzone vertellen Berend de Vries, Loet Visschers en Ralf Daggers over hoe smart de regio is.

Berend de Vries, wethouder Economie van gemeente Tilburg, vanuit de LocHal in de Spoorzone: “De nieuwe Spoorzone is een plek waar alle Tilburgers welkom zijn en ook bijna allemaal komen. Het is echt een plek om te zijn, om te leven, om te wonen. De gebiedsontwikkeling was best lastig, maar we hebben de Spoorzone aan de praat gekregen. De ene na de organisatie zegt nu: hier willen we ons vestigen. We hebben ervoor gezorgd dat mensen het gebied leren kennen, onder andere door festivals en tijdelijk gebruik toe te staan. Als overheid hebben we laten zien dat we ook echt willen investeren in dit gebied, voor de troepen uit, met durf, met lef. En dat we ruimte bieden aan de nieuwe dienstverlenende industrie. De Spoorzone is het economische hart van onze regio, met onder meer de LocHal, MindLabs, Gebouw88 en Plan-T en volop vestigingsmogelijkheden, van startups tot gevestigde bedrijven.”

Loet Visschers, directeur MindLabs: “MindLabs is een samenwerkingsorganisatie van drie kennisinstellingen: ROC Tilburg, Fontys Hogescholen en Tilburg University. Gemeente Tilburg en Provincie Noord-Brabant zijn de founders. Inmiddels is ook de BUas uit Breda partner. Artificial intelligence is een sleuteltechnologie. Het maakt alles anders dan daarvoor. Een disruptieve technologie. Wij moeten ons als mensen hierin bekwamen. We gaan samen met partners slimme oplossingen verzinnen voor de maatschappelijke uitdagingen. Smart Services gaat enerzijds over een zelfstandige economie waar je zelf geld mee kunt verdienen en anderzijds is het een enabler om traditionele bedrijven om meer toekomstbestendig te maken. Een ecosysteem is een mix van grote bedrijven die de kritische vragen stellen, mkb-bedrijven voor de breedte, en startups, scale-ups en spinoffs voor de nieuwe ideeën. We hebben ze allemaal nodig. Straaljagerpiloten van de Koninklijke Luchtmacht moesten voor training eerst altijd de lucht in of oefenen in simulatoren, maar het kan nu ook met artificial intelligence, bij wijze vanuit hun eigen huiskamer. We werken nauw samen met TU Eindhoven die meer de harde dataficering heeft en met JADS in Den Bosch die de combinatie biedt van beide universiteiten. Met Tilburg University en MindLabs kijken we vooral naar: wat betekent dit nou voor de mens en de samenleving. We zitten eigenlijk vooral te wachten op de jonge ondernemer die vernieuwing brengt.”

Ralf Daggers, programmadirecteur Midpoint Brabant Smart Services: “Wij zijn hard bezig om het bedrijfsleven in Midden-Brabant te digitaliseren. Als je hier als bedrijf de komende vijf jaar niet aan begint, dan is het einde business model. Als Midpoint Brabant helpen we om die versnelling op gang te brengen. Wij staan naast hen om te bekijken welke case we kunnen starten en welk stappenplan of data-actieplan hiervoor nodig is. Je kunt hierbij zelf kiezen wie je inschakelt: stagiaires, zzp’ers of een professioneel ICT-bedrijf. Eerst maak je een datascan, dan breng je je apparaten en IoT-protocollen naar de cloud, vervolgens ga je de data diagnostisch goed neerzetten, en tot slot ga je met algoritmen voorspellen wat data voor jouw business kunnen betekenen. Met ons programma Smart MKB zet je de digitalisering en dataficering goed neer. Als je een stap verder wilt gaan met een fundamentele onderzoeksvraag, dan is er het topinstituut MindLabs. Ik hoop dat iedereen Nederland gaat voelen dat digitalisering echt voor je kan werken. Start gisteren, blijf het morgen doen, en ook overmorgen.”

De gehele uitzending bekijken?

Bekijk hier de uitzending over Smart Services in Midden-Brabant.

 

Midpoint Brabant