17 Innovatieprojecten gericht op duurzame productie en distributie
Met een impuls van 10 miljoen euro sluit het Rijk aan bij de ambitie van de regio Midden-en West-Brabant. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mede namens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De Regio Deal Midden- en West- Brabant Makes and Moves richt zich op het versterken van het MKB in de maakindustrie, in de onderhouds- en de logistieke sector. Ondernemers, onderwijs en overheid werken samen in de Regio Deal aan 17 innovatieprojecten. De arbeidsmarkt krijgt daarbij bijzondere aandacht. Nu er een akkoord is gekomen op de financiering en specifieke invulling van de deal, kan de regio starten met de uitvoering.
Eind 2018 selecteerde het kabinet het voorstel van de regio Midden- en West Brabant uit 88 inzendingen voor een Regio Deal. De regio Midden- en West- Brabant heeft een grote logistieke sector en maakindustrie. De Regio Deal Makes and Moves zet zich in om het economische ecosysteem in de regio te versterken tot een duurzame en toekomstbestendige economie met een centrale rol voor het MKB.
Verder zet de Deal in op een arbeidsmarkt in Midden- en West- Brabant, waaraan zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen door het opleiden en leven lang ontwikkelen van personeel uit alle lagen van de bevolking. Om dit te bereiken richt de regio fysieke en digitale ontmoetingsplekken in waar bedrijven, kennisinstellingen en studenten samenwerken aan slimme oplossingen voor duurzame logistiek en maakindustrie.
Innovatieve projecten
Met de 10 miljoen euro van het kabinet en de 120 miljoen euro vanuit het regionale bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, de provincie en lokale overheden, gaat de regio de 17 innovatieprojecten versneld uitvoeren. Voorbeelden van projecten zijn Datascience voor Logistieke Innovatie (DALI). Een initiatief vanuit Logistic Community Brabant verbonden aan de Breda University of Applied Science (BUAS). Dit project gaat bijvoorbeeld om minder gereden km’s over de weg met zo min mogelijk halflege vrachtwagens. Of het Plant based LAB in het voormalig Suikerlab in Bergen op Zoom. Dit wordt een fysieke broedplaats voor samenwerkingen gericht op de topsector agrofood. Het project ‘MakerSpace’ wordt een regionaal centrum in Tilburg voor doorontwikkeling van circulaire producten / innovaties. Daarnaast wordt het een werk- en ontmoetingsplaats voor contact tussen bedrijven die zich hiermee bezig houden. Het eerste beoogde resultaat van dit project zijn showcases voor textielrecycling.
Samenwerking
Bestuurders zijn blij met de laatste financiële impuls van het kabinet:
Theo Weterings, voorzitter Regio Hart van Brabant / Midpoint Brabant en burgemeester van Tilburg:
“Samenwerken. Daarin blinken we uit in deze regio. Specifiek in Mid-West richt de samenwerking zich op de economische kracht die we als regio hebben. Wij hebben een belangrijke en centrale positie in het logistieke netwerk in Europa: een te koesteren plek tussen Rotterdam en Antwerpen. Onze economische kracht laat zich het best zien op drie terreinen: de maakindustrie met veel banen voor onze inwoners, de innovatieve bedrijvigheid zoals al te zien is in de Tilburgse Spoorzone en de voorsprong die we hebben als onderdeel van de kennis-as van Brabant. Kennis, informatie, innovatie: dat maakt ons sterk. Net als de steeds intensievere triple helix samenwerking rondom Tilburg en Breda.”
Voorzitter commissie van advies Economie Regio West-Brabant en wethouder Economie, Werk en Bereikbaarheid van Breda, Boaz Adank:
“Als regio’s Midden- en West Brabant werken we steeds intensiever samen. Samen kunnen we echt een vuist maken en concurreren met grote economische regio’s in Noordwest Europa. We hebben een duidelijk doel voor ogen: internationaal koploper zijn in verantwoord produceren en distribueren. Dat is belangrijk omdat het verdienmodel van vandaag geen garanties biedt voor morgen. Samen met ondernemers en onderwijs investeren we in het verduurzamen van ons MKB. Zo maken we onze economie klaar voor de toekomst.”
Partnerschap Rijk-provincie-regio
De Regio Deal is een vliegwiel voor versterking van de nog jonge samenwerking tussen Midden- en West- Brabant en de samenwerking van de regio met het Rijk en de provincie op tal van terreinen.
Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling van provincie Noord-Brabant:
“De provincie ondersteunt de Regio Deal omdat zij kansen ziet voor verdere ontwikkeling en vernieuwing van het krachtige midden- en kleinbedrijf in deze regio, onder meer door digitalisering en robotisering. Een goed functionerende arbeidsmarkt is een voorwaarde voor die vernieuwing. We investeren daarom samen in het benutten en behouden van talent op alle niveaus en in opleidingen die zijn gericht op de beroepen van de toekomst.”
Download: Factsheet overzicht Regio Deal projecten (PDF – 1,5 mb)
Partners
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mede ondertekenaar van deze Regio Deal. Samen met de Stichting Midpoint Brabant, NV REWIN West-Brabant, Regio Hart van Brabant, Regio West Brabant, gemeente Tilburg en de gemeente Breda is deze deal tot stand gekomen. Daarnaast zijn er betrokken organisaties – die op basis van verklaringen deze deal ondersteunen – Triple helix Stuurgroep Economic Boards Midden- en West-Brabant, Economic Board West-Brabant en Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant.
Meer informatie over betrokkenen, eerdere publicaties en achtergronden kunt u vinden via: https://www.midpointbrabant.nl/regiodeal