Skip Navigation or Skip to Content

Innoveren in de maakindustrie met 5G en een slimme productietestlijn

Dit is een publicatie van Make it in Tilburg.

Data en digitalisering worden ook in de maakindustrie steeds vaker ingezet. Bijvoorbeeld voor voorspelbaar onderhoud. Of simulaties. In regio Tilburg is er een living lab, een Smart Industry hub, die zich hiermee bezig houdt. En waar ondernemers in de maakindustrie bij kunnen aansluiten om samen met onderwijs- en kennisinstellingen innovatieprojecten uit te voeren. De naam van deze hub? Gate2. Gate2 is een initiatief van het programma Midpoint Brabant Smart Industry.

“Met bedrijven die zelf ook willen investeren, zetten we innovatieprojecten op, samen met onderwijs- en kennisinstellingen. We helpen mee om deze van de grond te krijgen”, vertelt Pierre van Kleef, directeur Gate2. “Van marktonderzoek en haalbaarheidsstudie tot businessplan en financieringsplan. We organiseren ook opleidingen voor personeel en voor nieuwe talenten van onder meer Avans Hogeschool en ROC Tilburg. Het technisch onderwijs krijgt hier de kans om aan te sluiten bij het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld met augmented en virtual reality in trainingsprocessen, zoals in de vorm van gaming. We richten ons met name op productie-, simulatie- en data- en communicatietechnologieën.”

5G Infrastructuur
In toenemende mate richt Gate2 zich op projecten met nieuwe ‘smart’ technologieën. De samenwerking met ‘buurman’ Ericsson op de Aeroparc campus biedt ongekende mogelijkheden voor de toekomst, zeker nu deze als een van de eerste terreinen ter wereld beschikt over een volledige 5G infrastructuur. Met de industrie kan op de campus en in het gebouw worden geëxperimenteerd met toepassingen van 5G binnen de productieomgeving. “Ericsson heeft de campus gekozen voor de nieuwe 5G-ontwikkelingen. We kunnen met de industrie experimenteren, zowel op de campus als in het Gate2 gebouw. Gate2 sluit goed aan bij de maakindustrie die hier in de regio nog altijd erg sterk is met zo’n 40.000 banen en 40% van het bruto nationaal product.” https://gate2.nl/testlab-5g-van-ericsson-in-rijen-dit-gaat-onze-levens-ingrijpend-veranderen/ 

Bekijk hier het gehele artikel.

Midpoint Brabant