De Brabantse Proeftuin Dementie was in de persoon van Liselore Snaphaan 3 februari present op de EDOMAH-studiedag, een landelijke bijeenkomst voor ergotherapeuten. Daarvoor kwamen honderden ergotherapeuten uit heel Nederland naar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Liselore gaf een workshop en bemande een stand op een informatiemarkt.
EDOMAH is een ergotherapierichtlijn voor ouderen met dementie. De behoefte van hen én hun mantelzorgers staat daarin centraal; net als in de Brabantse Proeftuin Dementie. Daarom was het belangrijk dat de proeftuin op deze studiedag aanwezig was. In de CoP ‘Oud geleerd, jong gedaan’ bleek immers hoe belangrijk de spilfunctie is van zorgverleners bij het toegankelijk maken van technologie voor mensen die leven met dementie.
Cocreatie
Tijdens haar workshop vertelde Liselore over GGZ-E en de samenwerkingsplatforms Innovate Dementia en de Brabantse Proeftuin Dementie. Haar toehoorders hadden veel belangstelling voor de cocreatie waarmee technologische innovaties tot stand komen. “Gaat het nou om het netwerk of om de producten of om de gebruiker?” was een van de vragen. En: “Zitten er ook zorgverleners in dat gebruikersplatform?”
Innovaties
Natuurlijk vonden de ergotherapeuten het vooral heel interessant om wat van al die innovaties te zien. Van de vitaallichtlamp (een dynamische verlichting die mensen met dementie via de hormoonhuishouding helpt bij hun dag-nachtstructuur) tot de online Psycho-educatiemodule ‘Alles over Dementie’. Ook handig: kompas-achtige devices waarmee mensen met dementie de weg naar huis kunnen terugvinden. De workshopdeelnemers wilden er alles van weten, van de prijs tot wat het verschil was met bestaande producten, maar ook over de gebruikerservaringen in thuissituaties.
Stay Tuned
Echt leuk was Stay Tuned, een gadget die Whatsapp-berichten kan voorlezen. Niet zoals ingewikkelde smartphone maar in een voor ouderen herkenbare gedaante van een ouderwetse radio. Terugappen of -praten? Daar hebben ze gebruikers geen behoefte aan, vertelde Liselore. “Je gaat toch niet tegen een radio aanpraten?!” Stay Tuned zoekt nog bedrijven voor de verdere ontwikkeling.
Rol ergotherapeuten
De workshop bood een mooie gelegenheid om met de ergotherapeuten van gedachten te wisselen over wat zijzelf zouden kunnen doen om dit soort innovaties bij de mensen thuis te brengen. “Hoe zien jullie je rol? Informerend? Adviserend?” vroeg Liselore Snaphaan aan haar toehoorders. Een lange stilte volgde – er was behoorlijk wat schroom: “Ik vind die productkennis nog wel lastig, er is zoveel op de markt!”, begon een ergotherapeut, schoorvoetend.” “De familie of de thuiszorg moet de trekker zijn!” vond een ander. “Ik vind het eng om mensen zulke dure materialen te laten bestellen, wat als het niet goed werkt?”
Takehomemassage
Na een korte discussie vonden de meeste ergotherapeuten dat zij het probleem en de behoefte van de persoon met dementie en zijn/haar mantelzorger zouden moeten analyseren. Om hen vervolgens te kunnen informeren over de technologische mogelijkheden en hen te begeleiden bij het gebruik ervan. “Zodat het ook echt een succes wordt.” De Brabantse Proeftuin Dementie wil de plek zijn waar deze rol verder kan worden ontwikkeld. Immers: “Innoveren doe je samen”, was de takehomemessage van Liselore.
Na de workshop konden de ergotherapeuten meer over dit soort innovaties horen op de informatiemarkt.