Skip Navigation or Skip to Content

Horeca in Midden-Brabant verspilt ruim 54% minder voedsel

Horeca in de regio Midden-Brabant verspilden de afgelopen weken ruim 54% minder voedsel. Dat is de winst van hun deelname aan de Horeca Food Waste Challenge, een initiatief van Rabobank, Up New Food van Midpoint Brabant en 013Food.

Rabobank ontwikkelde eerder al de blauwdruk van de challenge met een bewezen online module. Daarmee boekten ze in 2021 al 44% voedselwinst bij Haagse Hotels. Zodra we daar lucht van kregen bij Up New kwamen we in actie, want het aanpakken van voedselverspilling staat hoog op onze bucket list! We organiseerden met Rabobank deze 2022-editie, speciaal voor ondernemers in de regio Hart van Brabant. En met succes.

20.280 kilo voedsel minder in de vuilnisbak op jaarbasis

Tien restaurants in de regio rondden de uitdaging met succes af. Na een nulmeting in april, waarbij het voedselafval van een week werd gemeten, is het besparingspotentieel vastgesteld. Hierna werkten de bedrijven acht weken met hulp van de experts van Wastewatchers aan het waarmaken van deze ambities. Bij de slotmeting is wederom een week lang al het voedselafval gemeten. Hieruit bleek dat de restaurants ruim 54% minder voedselverspilling voor elkaar boksten. Zo’n 10% meer dan eerder in Den Haag. Met ‘onze’ tien restaurants samen is dit resultaat goed voor een gezamenlijke besparing op jaarbasis van 20.280 kilo voedsel, wat een waarde heeft van €175.002,- en gelijk is aan een uitstootvermindering van ruim 40.560 kilo CO₂.

40 broden op één avond
Nicole van Hoof is als foodexpert bij Up New Food (onderdeel van Midpoint Brabant) betrokken bij de Horeca Food Waste Challenge. Het aanpakken van voedselverspilling houdt haar bezig: “Het zijn soms kleine inzichten die een groot verschil maken. Niet meer standaard brood serveren bijvoorbeeld. Bij Bistro Jan – zij deden eerder mee – gingen er zo’n 40 stokbroden doorheen op een zaterdagavond. Nu veel minder. Kun je nagaan hoeveel dat scheelt op je inkoop. Want het mag ook over rendement gaan hè? Je bent niet voor niets ondernemer. Minder waste en meer winst gaan echt hand in hand.”

Ook meedoen?
Ben je als restauranthouder verbaasd over deze besparing? En wil je zelf ook meer rendement en minder voer voor de prullenbak? Bij voldoende interesse starten we dit najaar een nieuwe editie van de Horeca Food Waste Challenge. Dus wil jij ook de mouwen opstropen tegen voedselverspilling, laat dat even weten via www.horecafoodwastechallenge.nl of neem contact op met projectmanager Up New Food via nicolevanhoof@midpointbrabant.nl of 06 – 20 88 95 93.

Midpoint Brabant