Skip Navigation or Skip to Content

Hoe samenwerkingspartners Tilburg nog hipper maken

Dit is een publicatie van Tilburg University.

Tilburg maakt het verschil met veerkrachtig en sociaal ondernemerschap. Maatschappelijke partners, onder wie de universiteit, werken steeds intensiever samen om dit onder de aandacht te brengen en het ondernemerschap verder te versterken.

Hoe samenwerkingspartners Tilburg nog hipper maken
Tilburg is veerkrachtig. Na de ondergang van de textielindustrie heeft de stad zichzelf opnieuw uitgevonden. En tegenwoordig speelt de stad zich in de schijnwerpers als voorbeeld voor andere steden, stelt directeur Marc Meeuwis van de stichting Citiymarketing Tilburg. “Onze stad heeft een metamorfose doorgemaakt van grijze muis naar hippe vogel. Kijk maar naar de Spoorzone en initiatieven als Doloris, de LocHal en het Spoorpark. Daar spelen we ons mee in de kijker. Andere steden komen nu naar Tilburg om te kijken hoe wij dat nu doen.”

De bloei van Tilburg de laatste tien jaar is vooral een verdienste van ondernemers, denkt Meeuwis. “Ondernemerschap zit in ons DNA. Het wemelt hier van oudsher van innovatieve mkb’ers die het experiment aandurven. Ze zijn echt van het doen. Soepel samenwerkend komen ze tot allerlei nieuwe initiatieven. En weten elkaar gemakkelijk te vinden, volgens het motto: mijn netwerk is jouw netwerk.” Een gesprek met een telg van de horecafamilie Van der Valk sterkte Meeuwis in die overtuiging. “Dankzij dat Tilburgse netwerk konden ze hier snel een hotel starten. Zo snel hadden ze het in Nederland nog niet eerder meegemaakt.”

Bruisende stad
Het bruisende ondernemersklimaat is een troefkaart bij het lokken van meer mensen naar Tilburg. Dit gebruikt Citymarketing Tilburg dan ook om de stad te promoten. Daarbij werken ze samen met Tilburg University. “Wij brengen de verhalen van studenten en ondernemers onder de aandacht. En we vertellen op open dagen van de universiteit wat Tilburg aantrekkelijk maakt”, vertelt Meeuwis, zelf alumnus van Tilburg University. Ondernemerschap leent zich goed om te laten zien wat de stad onderscheidend en aantrekkelijk maakt. Maar het biedt net zo goed kansen om de aantrekkingskracht van Tilburg University zelf te vergroten. Want dit thema is weer eens wat anders dan excellentie/kennis, wat iedere universiteit al claimt. Voorwaarde is wel dat Tilburg University daadwerkelijk verschil maakt in ondernemerschap. Meeuwis vindt het mooi om te zien hoe initiatiefrijk de universiteit op dat gebied is geworden. Hij noemt de eerste universitaire ondernemersopleiding die Tilburg University is gestart en het bundelen van de ondernemersactiviteiten onder de merknaam IQONIC. Maar ook de Tilburg University Challenge, een wedstrijd tussen jonge ondernemers, spreekt hem erg aan. “Tilburg University is de eerste gamma-universiteit die zoiets organiseert.” Citymarketing Tilburg staat ze hierin terzijde. “Wij hebben geholpen bij de werving van bedrijven voor de Challenge. En we gaan straks de verhalen van de winnaars vertellen.”

Ecosysteem
Dat de universiteit aan de weg timmert in ondernemerschap merken ze ook bij Midpoint Brabant. Dat is het samenwerkingsverband dat de regionale economie in Midden-Brabant bevordert. In dit ‘ecosysteem’ bundelen overheden, ondernemingen, onderwijs en maatschappelijke partners hun krachten. Volgens Bas Kapitein, algemeen directeur van Midpoint Brabant, is deze samenwerking de afgelopen tien jaar een stuk intensiever geworden. Dit kan deels op het conto van Tilburg University worden geschreven, vindt hij. “Je ziet dat de universiteit naast onderzoek en onderwijs meer oog heeft gekregen voor maatschappelijke impact. Ze hebben zich meer geopend voor de omgeving en zijn ambitieuzer geworden.” Dit krijgt volgens hem gestalte in de deelname van de universiteit aan concrete projecten. Zoals Braventure, een programma dat startende bedrijven financieel steunt. En Fieldlab CAMPIONE, een onderzoeksproject op de Smart Industry-campus Gate2 in Gilze en Rijen. “Je merkt de ambitie bovendien aan universitaire initiatieven, zoals de ondernemersopleiding en Tilburg University Challenge, die Midpoint Brabant van harte ondersteunt. Daar steekt de universiteit echt zijn nek uit.”

Schakelkast
Een nieuwe troef in het stimuleren van ondernemerschap is de samenwerking van Tilburg University met Station88, het ondernemershuis voor alle ondernemers in de regio Midden-Brabant. Deze organisatie biedt een online en offline programma-aanbod voor (student)ondernemers en diverse coachingprogramma’s. En dat niet alleen, zegt directeur August de Vocht. “We fungeren als een schakelkast in het ondernemersnetwerk. Wij verwijzen ondernemers regelmatig door naar andere partijen. Daarbij maken wij gebruik van de kennis en het netwerk van Midpoint Brabant.” Tilburg University is sinds deze zomer partner van Station88. De twee hebben afgesproken dat studenten via IQONIC toegang krijgen tot de programma’s van het ondernemershuis. “Student-ondernemers kunnen nu al antwoorden op hun vragen krijgen, via onze digitale coachingservice ‘Eerste Hulp Bij Ondernemen’. Daarnaast willen we student-ondernemers aan oudere ondernemers koppelen. Dat levert een mooie wisselwerking op van innovatieve ideeën en ervaring.” Station88 in de Spoorzone kan ook dienen als samenkomstlocatie voor bijeenkomsten waar ondernemers kennis met elkaar delen. “Ik hoop dat onze samenwerking met de universiteit zo hecht wordt, dat de student-ondernemer ons ondernemershuis gaat zien als onlosmakelijk onderdeel van zijn studie.”

Hipper worden
De samenwerkingspartners zien allemaal grote potentie in ondernemerschap als aanjager van vernieuwing en verbindende factor. Volgens De Vocht biedt de huidige soepele samenwerking tussen maatschappelijke partners grote kansen. “Voorwaarde is wel dat we over onze eigen schotten blijven kijken, zoals dat nu gebeurt. Laat iedereen doen waar hij of zij goed in is, werk samen en verwijs naar een ander als die iets beter kan.”

Kapitein spreekt de hoop uit dat Tilburg University maatschappelijk nog zichtbaarder wordt in de regio. Met het instituut voor kunstmatige intelligentie en gedrag MindLabs in de Spoorzone wordt in zijn ogen een mooie stap gezet. Hetzelfde geldt voor de Young Professional Campus die de universiteit daar ontwikkelt. Kapitein: “Het gaat mij niet om gebouwen, maar om de zichtbaarheid van de universiteit in de ondernemersgemeenschap. Dan zie ik een toekomst voor mij met een steeds sterkere innovatie- en ondernemershub.”

En Meeuwis? Die ziet steeds meer studenten, ondernemers en ex-studenten naar de stad komen. “Je ziet nu al een stijging van vijftien procent hoger opgeleiden die na hun studie in Tilburg blijven wonen, werken en/of ondernemen. We kunnen alleen nog maar hipper worden.”

Midpoint Brabant