Skip Navigation or Skip to Content

Het afsluitevent van DDSZ bij VDL Steelweld in Breda

Zuid-Nederland spint garen bij nieuwe data- en digitaliseringstechnieken

Op dinsdag 24 oktober is het project ‘Digital Data Square Zuid-Nederland’ afgesloten bij VDL Steelweld in Breda. 2 jaar lang werkten zo’n 20 bedrijven samen om de digitaliseringsgraad van het Supply Chain werkveld in Zuid-Nederland verder te verhogen. Op het ingerichte kennis- en innovatieplein presenteerden verschillende deelnemers hun innovatie aan geïnteresseerden.

Onder leiding van Midpoint Brabant, REWIN West-Brabant, Vijfsterren Logistiek en Logistics Community Brabant zijn er slimme toepassingen en innovaties gerealiseerd voor proces- en ketenoptimalisatie. Zuid-Nederland profiteert daarbij van vele nieuwe technieken op het gebied van data en digitalisering. Deze vorm van verduurzaming in de sector draagt daarmee bij aan het volledig en op tijd leveren van goederen en diensten (OTIF) hetgeen hierdoor positief bijdraagt aan een brede welvaart.

De deelnemende bedrijven werkten samen in 4 verschillende proeftuinen:

  • AVS (Augmented reality – Virtual reality – Serious gaming) waarbij de laatste AVS-technieken werden doorontwikkeld, getest en in de praktijk toegepast. Met name inzet van AVS voor het onboarden en trainen van medewerkers kreeg hierbij de aandacht.
  • Robotisering en data-driven robotiseringstechnieken werden in de proeftuin doorontwikkeld en getest zodat bijvoorbeeld complexe multitask pick & pack processen in de toekomst gecombineerd en gekoppeld kunnen worden. Daarnaast is ook onderzoek gedaan naar het gebruik van robots (en Artificial Intelligence) binnen én buiten de muren van de logistieke operatie.
  • SSCC (Smart Supply Chain Contracts) combineert Artificial Intelligence, Internet of Things (sensoring), blockchain en identifying (SSI/DID’s) technieken in cloud-oplossingen zodat deze werkbaar in te zetten zijn voor zelfregulerende supply chain processen.
  • Digital Twin waarbij de Digitale Atlas verder doorontwikkeld is. Hiermee is met één druk op de knop realtime de bereikbaarheid van Zuid-Nederland beschikbaar en komt data gedreven besluitvorming weer een stap dichterbij.

Afsluiting bij VDL Steelweld

In de productiehal van VDL Steelweld was het op 24 oktober een drukte van belang. VDL Steelweld, die als deelnemer in het DDSZ-project samen met Frigo Breda onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden van autonoom transport op semi-openbaar terrein, had speciaal voor deze dag haar deuren open gezet. Veel bezoekers maakten daarom ook graag gebruik van de rondleiding waarbij de AGV met al haar aspecten werd getoond. Maar ook diverse andere innovaties waren op het kennis- en innovatieplein te zien. Zo presenteerden Pharox, Collect+Go en Sentors een app waarmee chauffeurs hun lading ontime kunnen registreren en slimme AI om dit nog makkelijker voor de chauffeur te gebruiken. En is met Jong & Je Wil Wat en Enversed gewerkt aan een beroepsoriëntatie om zo meer jeugd met de logistieke sector kennis te laten maken. Alba Concepts heeft op innovatieve wijze vormgegeven aan verduurzaming op basis van data binnen de bouwsector, waar carbon credits het uitgangspunt zijn. Deze en alle andere innovaties uit het project komen beschikbaar voor de logistieke markt in Zuid-Nederland

Nicolien Hendrickx (projectleider DDSZ): “Het was fantastisch om in ruim 2 jaar met deze ondernememde bedrijven innovaties in de praktijk te realiseren. Met de begeleiding van Logistics Community Brabant en haar regiopartners REWIN West-Brabant, Midpoint Brabant en Vijfsterren Logistiek, zijn deze bedrijven echt een stap verder gekomen met digitalisering. Het was een leerzaam en leuk maar vooral een impactvol project waar wij op de lange én korte termijn veel plezier aan gaan beleven!”

Subsidie
Het project ‘Digital Data Square Zuid-Nederland’ wordt formeel afgesloten op 31 december 2023 en is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid én door een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant. Deelnemende bedrijven: Monotch bv, Bridgestone Mobility Solutions bv, Ster Projects, Logistic Force, Alba Concepts bv, Collect + Go, Cofano Software Solutions bv, Euro-Rijn XL Logistics bv, Frigo Breda Forwarding bv, MCA Brabant, Vetipak, Optiply bv, Otentic Logistics bv, Travis Road Services International bv, VDL Steelweld bv, Nabuurs bv, Weconomics, West-Brabant Corridor bv, Pharox, Sentors, Argaleo, Stratopo, the Dutch Automated Mobility Network, Cboost, Je bent jong en je wil wat, Enversed, Breda University of Applied Sciences, Midpoint Brabant, NV REWIN West-Brabant en Vijfsterren Logistiek.

INNOVATION TOGETHER, TODAY AND TOMORROW

Midpoint Brabant