Dit is een publicatie van World Class Maintencance.
Het Tilburgse ABC Olie zit middenin de transitie van traditionele brandstoffen- en smeermiddelenleverancier naar een dienstverlener die gebruikers inzicht geeft in de status van hun machinerie. De deelname van ABC Olie aan Fieldlab CAMPIONE 2 zorgt voor een duwtje in de rug, vertelt Paul de Heij. “Het is drempelverlagend.”
ABC Sensor
De Heij schuift een sensor over tafel. “Hier draait het om”, zegt hij. “Hiermee kunnen we de kwaliteit van de olie in een machine meten en aan de hand daarvan iets zeggen over de status van de olie, een tandwiel of lager.” Het grote voordeel is dat dat in real time gebeurt. “Traditioneel neem je een monster dat je opstuurt naar een laboratorium. Daarna duurt het minimaal twee tot drie weken voordat je de uitslag hebt.”
Afstudeerstage
De transformatie van ABC Olie naar een moderne ‘industrie 4.0’-dienstverlener loopt al een tijdje. Een student onderzocht vorig jaar welke sensor het beste geschikt is voor het meten van de oliekwaliteit in een draaiende machine. “Vervolgens onderzochten we hoe we de data uit de sensor konden halen, vanuit elke plaats in de EU en in ons systeem, of dat van een klant, kunnen krijgen. We werkten daarvoor samen met een Tilburgse start-up en kochten geschikte software in Engeland. We hebben alle losse elementen uitgezocht en getest, nu moet het een geïntegreerd geheel worden. Daarvoor hebben we via CAMPIONE 2 een hbo-student ingezet die hier zijn afstudeerstage doet.”
Praktijkcases
Fieldlab CAMPIONE 2 is speciaal bedoeld voor mkb-bedrijven en is een initiatief van WCM, Avans Hogeschool en de ontwikkelingsmaatschappijen REWIN West-Brabant, Midpoint Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Mkb’ers krijgen de mogelijkheid om in het Fieldlab op de Midpoint Brabant Smart Industry campus Gate2 in Gilze-Rijen en/of binnen de eigen bedrijfsomgeving te experimenteren met de nieuwste smart industry technologie, zoals data science, IoT-toepassingen en VR/AR. De deelnemers kunnen eigen praktijkcases inbrengen die vervolgens dienen als vertrekpunt voor samenwerking en innovatie. Behalve voor het toepassen van nieuwe technologie is er ook volop aandacht voor de ‘zachte’ kant (de benodigde skills) en de organisatorische kant (o.a. nieuwe businessmodellen).
Katalysator
De Heij: “ABC Olie is een mkb-bedrijf en heeft niet zomaar de middelen en resources voor grootschalige innovatieprojecten. CAMPIONE 2 is de katalysator om dit project ook daadwerkelijk te doen en af te ronden; het werkt drempelverlagend. Dankzij CAMPIONE 2 zijn de banden met het regionale onderwijs sterk verbeterd; we weten elkaar gemakkelijker te vinden en zo is hbo-student Alkan Demir bij ons terechtgekomen.”
‘CAMPIONE 2 is de katalysator om dit project ook daadwerkelijk te doen en af te ronden; het werkt drempelverlagend’
Van gap-analyse naar implementatie
Demir studeert Industrial Engineering en Management aan Avans Hogeschool. “Ik begon hier met het in kaart brengen van de huidige werkwijze. Dan zie je dat er nog veel op papier gebeurt. De visie is om vergaand te digitaliseren en die gap-analyse tussen heden en toekomst heb ik gemaakt. Nu werk ik aan een implementatieplan met daarin de stappen die we moeten zetten.” Een belangrijke stap is het mee krijgen van de onderhoudsmonteurs die niet gewend zijn om met digitale middelen te werken.
Laten zien
De Heij: “Het gat tussen de oude en nieuwe generatie, tussen oud en nieuw denken, is misschien wel de grootste gap. Wij missen nog de mensen die gewend zijn met mobiele devices te werken en die ‘digitaal’ denken. Dat is een belangrijk deel van Demirs opdracht: de nieuwe manier van denken en doen implementeren bij de oudere medewerkers.” Demir: “We ontwikkelen een dashboard met een goede gebruikersinterface. Het moet simpel zijn in het gebruik. Met waterschap Brabantse Delta werken we aan een project om uitvoering van smeertechnisch onderhoud te automatiseren naar ISO 9001-norm. Begin mei rusten we de twee scheepsmotoren van een klant uit met oliesensoren en testen we de data-ontvangst en het omzetten daarvan in begrijpelijke informatie. Met die twee cases kunnen we laten zien dat het werkt.”
Niet eng
De Heij’s collega Diego Scognamiglio speelt ook een rol in de implementatie en acceptatie van de nieuwe technologie en werkwijze. Scognamiglio werkt deels als onderhoudsmonteur in het veld en deel als smeertechnisch coördinator op kantoor. “De monteurs zijn gewend om op een bepaalde manier te werken die voor hen goed werkt. Zij zijn niet per se uit op een verandering. Ik denk mee over de beste aanpak en laat de collega’s in het veld zien dat het ook echt werkt en niet eng is.”
Naamsbekendheid vergroten
ABC Olie groeit en verwacht jaarlijks twee onderhoudsmonteurs te moeten aantrekken. De Heij: “Door via CAMPIONE 2 hier studenten aan het werk te zetten vergroten we onze naamsbekendheid bij een jonge doelgroep. En de kans dat studenten hier blijven hangen, is natuurlijk interessant. Bovendien brengen ze naast de nieuwste technologische inzichten ook nieuw elan in het bedrijf.”
De Heij: “Onze deelname aan CAMPIONE 2 is waardevol. Helaas konden we door de coronamaatregelen niet op het gewenste niveau met de andere deelnemers aan de slag. Dat is iets waar we nu hopelijk alsnog mee kunnen beginnen. Binnenkort gaan we in het Fieldlab in Gilze-Rijen kijken hoe ze op de testinstallatie sensordata verzamelen en vertalen naar dashboards die de gewenste informatie tonen.”
Meer informatie over de mogelijkheden voor het mkb binnen CAMPIONE 2? Neem contact op met Paul van Kempen via: pvk@worldclassmaintenance.com
Foto en tekst: Pieter Pulleman