Skip Navigation or Skip to Content

Ericsson werkt op bedrijfscampus Rijen in 5G Test Lab

Ericsson werkt op haar bedrijfscampus in Rijen in 5G Test Lab. Deze 5G testomgeving werkt op een 5G netwerk. 5G is de vijfde generatie mobiele telecommunicatie. Het is de opvolger van de huidige, vierde generatie van mobiele telecommunicatienetwerken.

Belangrijke verschillen met 4G zijn dat er bij 5G een veel snellere data-overdracht mogelijk is, dat de reactietijd veel korter is en verbindingen betrouwbaarder zijn. Bovendien kunnen antennes van basisstations met 5G voor meer apparaten tegelijkertijd een draadloze verbinding verzorgen dan 4G. Ook verbruiken apparaten met 5G minder energie voor het zenden en ontvangen.

De eigenschappen van 5G zorgen ervoor dat 5G niet alleen de toenemende vraag naar mobiele data kan opvangen, maar ook een scala aan nieuwe toepassingen mogelijk maakt. Denk aan ziekenhuisoperaties op afstand, zelfrijdende auto’s en virtual reality. Maar bijvoorbeeld ook drones die pakketjes afleveren en verregaande automatisering en robotisering van industriële productieprocessen, zoals volautomatische containerterminals.

Ericsson heeft op de campus een 5G-bassistation gebouwd dat gebruikt maak van een lokale testlicentie in de 3,5 GHz band. Met het ‘on air’ gaan van dit 5G basistation op de campus zet Erisson een belangrijke stap richting de toekomst van 5G netwerken. De Ericsson campus is hiermee één van de eerste plaatsen in Nederland waar 5G beschikbaar is voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Doel van het 5G Test Lab is om in het echte bestaande netwerk, ervaring op te doen met nieuwe 5G-technology en diensten die met 5G mogelijk worden. Het biedt de mogelijkheid om use cases in de praktijk te toetsen en met diverse pilots betekenis te creeren voor mensen en maatschappij.

Binnenkort zal Ericsson ook het Fieldlab Campione, gevestigd in Gate2 op de Aerocampus, ontsluiten met 5G ten behoeve van diverse Industrie 4.0 toepassingen. Het ontwikkelen van deze pilots gebeurt met diverse derde partijen. Ook de andere bedrijven op de campus en onderdeel van de Aerocampus en Midpoint Brabant nodigen we uit om met ons in gesprek te komen om gezamenlijk te bekijken hoe nieuwe pilots and use cases gevormd en getest kunnen worden in het Ericsson 5G Test Lab. Voor meer info kunt u contact opnemen met Jeroen Buijs (jeroen.buijs@ericsson.com) of Etienne Scholl (etienne.scholl@ericsson.com).

Midpoint Brabant