Dit is een publicatie van Waalwijk CO2 vrij
Vrijdag 13 oktober vond bij Rabobank De Langstraat een goed bezochte informatiesessie plaats over netcongestie. De bijeenkomst werd georganiseerd door Stichting Waalwijk CO₂ vrij en het Waalwijks Bedrijvenplatform. Naast netbeheerder Enexis waren er sprekers namens Groendus en Midpoint Brabant. Een belangrijke afdronk van de middag is dat we meer moeten samenwerken willen we ook in de komende jaren kunnen beschikken over voldoende energie. Want als gevolg van de energietransitie is dit geen vanzelfsprekendheid meer.
Als start van de bijeenkomst gaf Enexis een uitgebreide toelichting over de situatie in onze regio als gevolg van netcongestie. De energietransitie in Nederland is in volle gang. De afgelopen jaren heeft een versnelling plaatsgevonden in decentrale opwek en elektrificatie van de energievoorziening. Dat is een mooie ontwikkeling, maar zorgt ook voor uitdagingen, met name in de capaciteit van het elektriciteitsnet. Inmiddels ontstaat in steeds meer regio’s in Nederland netcongestie met als gevolg acute capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet. Bedrijven met een grootverbruikersaansluiting (>3x80A) die een nieuwe of zwaardere aansluiting nodig hebben, of meer transportvermogen willen, komen steeds vaker op een wachtlijst.
De belangrijkste oplossing om netcongestie tegen te gaan is netverzwaring. Daar zet Enexis vol op in. Zoals Arno Uijlenhoet van Enexis het verwoordde: ‘Tennet en wij richten ons de komende jaren vooral op het uitbreiden van het net, onder het motto bouwen, bouwen, bouwen’. Zo zal Enexis de komende jaren duizenden kilometers nieuwe kabels in de grond leggen, plaatst Enexis nieuwe netstations en gaan zij het huidige elektriciteitsnet stapsgewijs efficiënter gebruiken. Echter de aanleg van nieuwe aansluitingen voor zowel afname als teruglevering duurt lang: soms wel 5 tot 10 jaar voor grootverbruikers. Veel ondernemers hebben die tijd niet.