Skip Navigation or Skip to Content

Eerste elektrische vrachtwagens van het BAT in gebruik

Dit is een publicatie van gemeente Tilburg.

Vanaf deze maand rijden de eerste elektrische vrachtwagens van het Brabants Afval Team (BAT) in de binnenstad. Deze wagens zijn stiller en stoten geen uitlaatgassen uit. Dat draagt bij aan een schonere lucht in de gemeente. De komende jaren worden stapsgewijs alle vuilniswagens vervangen door elektrische wagens.

In het begin rijden ze alleen in en rond de binnenstad, later volgt de rest van de gemeente. Iedereen die in Tilburg woont, werkt, onderneemt en verblijft kan bijdragen aan een schone lucht in de gemeente. Bijvoorbeeld door bewust stil te staan bij het soort vervoer, het delen van vervoer en te kiezen voor schoon vervoer zonder uitlaatgassen. Ook de gemeente neemt hierin stappen, door voor het eigen wagenpark te kiezen voor elektrisch aangedreven voertuigen.

Vuilniswagens BAT
Het vervangen van de vuilniswagens door elektrische wagens als een van de eerste gemeenten in Nederland, is een grote stap. De eerste 3 elektrische vrachtwagens rijden nu al rond, maar vanaf 2025 zijn het alleen nog elektrische wagens die bedrijfsafval en huishoudelijk afval inzamelen in het centrum en de omliggende wijken. Daarmee is het BAT voorbereid op de nul emissie zone, die in en rond het centrum ingaat op 1 januari 2025. Een nul emissie zone betekent dat hier alleen (bedrijfsmatige) vrachtauto’s, bestelbussen, taxi’s en (mogelijk ook) touringcars zonder uitstoot kunnen rijden.

Gemeentebreed
Stapsgewijs volgt daarna de rest van het wagenpark en gaat het BAT ook in andere wijken met elektrische wagens rijden. Het BAT wil kapitaalvernietiging voorkomen en vervangt een voertuig daarom pas als het is afgeschreven. Stap voor stap werkt de gemeente zo aan een schoon, gezond en duurzaam Tilburg.

Bekijk ook eens het filmpje van gemeente Tilburg op LinkedIn over de eerste elektrische vuilniswagens.

Het programma Midpoint Brabant Smart Logistics richt zich op slimme en duurzame logistiek en juicht het gebruik van elektrische vrachtwagens enorm toe. Zelf heeft Midpoint Brabant Smart Logistics in 2019 een Coalition of the Willing opgestart t.b.v. duurzamere toepassingen van waterstof (H2) in de logistiek, expliciet voor het gebruik van trucks en heftrucks. 

 

Midpoint Brabant