Skip Navigation or Skip to Content

Een slimme toekomst in het hart van Brabant

Dit artikel gaat over het programma Smart Services van de Strategische Meerjaren Agenda van Regio Hart van Brabant en Midpoint Brabant. Het is een publicatie van Gemeente Tilburg en gaat over de samenwerking bij de digitalisering en dataficering van ondernemingen, onderwijs, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheid in Midden-Brabant.

Het roer gaat rigoureus om. Met in de hoofdrol: slimme technologie, mogelijk gemaakt door samenwerking. Wereldwijd dendert de digitalisering voort. Het bestellen van diensten en producen via internet, de opkomst van robotisering in de industrie en zorgrobots voor ouderen. Maar ook scan auto’s die parkeertickets controleren en automatische afvalcontainers (big belly’s) komen steeds vaker voor in ons dagelijks leven. Een ding is zeker: meegaan in de snelle ontwikkelingen is noodzakelijk om als bedrijf of organisatie toekomstbestendig te blijven. Dat besef is er vaak wel bij ondernemers. Grote vraag is eerder, hoe dan?

Smart Services

De strategische meerjaren agenda van Hart van Brabant streeft slimme dienstverlening na. Denk bijvoorbeeld aan vraagstukken rondom het toepassen van nieuwe belangrijke technologieën zoals kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence). Het bevorderen van kennis is cruciaal om dat te kunnen bereiken. Midpoint Brabant heeft daarvoor één overkoepelend ontwikkelprogramma: Smart Services. Dat is gericht op nieuwe, kennisintensieve dienstverlening.

Bas Kapitein, directeur Midpoint Brabant en Ralf Daggers, programmadirecteur Midpoint Brabant helpen ondernemers uit het mkb om daarin slimme keuzes te maken. Het onderwijs en (startende) bedrijven zijn daarbij nauw betrokken. Bas: “Een goede samenwerking is de absolute voorwaarde om je zowel maatschappelijk als economisch verder te kunnen ontwikkelen.”

Loet Visschers, directeur MindLabs: “De digitale ontwikkelingen gaan inderdaad veel sneller dan de meesten denken. Daarom maken wij veel reuring. Zo hopen we grote en kleine ondernemers tijdig bewust te maken van het belang bij te blijven en aan te haken. Alleen zo blijf je meedraaien in de (nabije) toekomst. Zowel op het gebied van zorg, maar bijvoorbeeld ook in de logistiek, industrie, onderwijs, media en veiligheid.”

Kloppend hart

Bas: “We zijn een behoorlijke studentenstad met onze universiteit, 2 hogescholen en 3 mbo-instellingen. Genoeg kennis en vaardigheden in huis. Tel daarbij op dat Tilburg zo’n 60 tot 70% voor zijn rekening neemt als het gaat om economische activiteiten in Midden-Brabant, en je begrijpt dat we samen heel veel kunnen bereiken. Laten we daarom alle krachten bundelen en elkaar versterken. Een dynamisch hart in een inspirerende omgeving trekt bovendien extra kennis aan. Het zorgt voor interessante verbindingen die de stad doen groeien. Een plek die ook klopt voor onze hoog opgeleide studenten”, aldus een bevlogen Bas.

Verbinden

Loet: “De interactie tussen mens en robot neemt alsmaar toe. En kijk eens naar al die mobieltjes in de trein. Bijna geen krant meer te bekennen. Je moet je bedrijf echt anders in gaan richten. Steeds meer bedrijven en organisaties worden daarom lid van MindLabs. Wij denken als sparring partner mee en verbinden vraag en aanbod. De ondernemers werken samen met partners uit ons netwerk toe naar passende alternatieven voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan Uitgeverij Zwijsen en Interpolis. Recent hebben ook Thebe en de Wever een overeenkomst gesloten om de mogelijkheden voor toekomstige ouderenzorg te onderzoeken.”

Slim sturen

“Dataficering gaat een zeer belangrijke rol spelen”, aldus Ralf. “Er zit zoveel meer informatie in machines dan we nu gebruiken. Door die gegevens meer te benutten en te analyseren, maken we processen slimmer en kunnen we voorspellingen doen op basis van zogenoemde algoritmes, terugkerende patronen. Zo kan een cv-installateur via data voortijdig storingen opsporen. Dat betekent minder overlast, kostenbesparend en een tevreden klant.”

Ideaal voor elke ondernemer dus. “Dat klopt”, gaat Ralf verder. “Toch is er vaak nog wat terughoudendheid. Zo moet een ondernemer de benodigde software aanschaffen. En een ondernemer wil binnen 3 maanden resultaat, terwijl ontwikkeltrajecten vaak langer duren. Aan ons de uitdaging om een manier te vinden waarin beide wensen samenkomen.”

Inspireren

“We inspireren en informeren bedrijven uit het mkb op verschillende manieren”, gaat Ralf verder. “Seminars per sector bijvoorbeeld of een 3-daagse workshop. Een subsidiepotje moet de drempel voor ondernemers bovendien verlagen.” Bas reageert: “Voor ondernemers betekent het nogal wat. Ik vind het daarom geweldig dat de gemeente Tilburg veel waarde hecht aan de toekomstbestendigheid van ondernemers en hierin extra investeert. Die aanjaagrol is essentieel om de vaart erin te houden en waardeer ik enorm.”

Doel

“Jaarlijks zo’n 60 tot 100 mkb-bedrijven datagedreven maken, daar gaan we voor”, vertelt Ralf enthousiast. Net als het aantrekken van nieuwe toeleveranciers op het gebied van digitalisering. Bedrijven die zich bezig houden met big data brengen we samen in Plan T. En last but not least, creëren we een systeem dat dient als perfecte basis voor een integrale samenwerking:  een centraal dataplatform (virtuele bibliotheek) die als een soort spin in het web als informatiepunt fungeert voor alle omliggende partijen: het mkb, digi hubs (gevestigde digitale bedrijven), onderwijs en starters op het gebied van digitalisering.”  Loet vult aan: “Ook starters brengen we bij elkaar in een zogenoemde startup kitchen. Zo leren ze van elkaar en ontwikkelen ze zich sneller. Bovendien profiteren ze van de begeleiding die ze krijgen om zich goed te verankeren in de regio.”

Onderwijs

De nieuwe aanpak zorgt ook binnen het onderwijs voor behoorlijke verschuivingen. Vaste stagemomenten en afstudeeropdrachten worden losgelaten en vervangen door continu ontwikkelen en leren in de praktijk. Bas: “Er is nu al een pool aan studenten vanuit Fontys ICT die wordt ingezet voor het mkb.”

Nationale AI-cursus

Wil je meer weten over artificiële intelligentie? En wat het jou, ondernemers en organisaties kan bieden? Neem dan eens een kijkje bij de nationale AI-cursus. Ook leuk voor kinderen. Een website over kunstmatige intelligentie die misverstanden over deze technologie uit de wereld helpt en je nader kennis laat maken met de nieuwste ontwikkelingen.

Voor meer informatie over de programma’s kijk op de websites Midpoint Brabant en MindLabs.

Tekst: Linda Overbeeke

Nicole van Hoof - Aanjager duurzame economie