Skip Navigation or Skip to Content

Doing Things Together ontwikkelt Smart Logistics Serious Game voor ROC Tilburg en Midpoint Brabant

Om aspirant mbo-studenten te bereiken en enthousiasmeren voor logistieke mbo-opleidingen gaat het app-, game- en webbureau DTT (Doing Things Together) in samenwerking met ROC Tilburg en Midpoint Brabant een Smart Logistics Serious Game ontwikkelen. Door het gebruik van Augmented Reality (AR) zal de game een ware eyecatcher zijn.

Het idee komt voort uit het Actieplan Talentontwikkeling voor de regio Midden-Brabant dat de gemeente Tilburg en Midpoint Brabant in 2020 hebben opgesteld. Twan van Lankveld, programmamanager Smart Logistics van Midpoint Brabant licht toe:

“Dit plan richt zich er onder meer op om potentiële studenten op innovatieve manieren te interesseren voor de logistiek. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van een Serious Game die jongeren op een speelse manier inzicht geeft in de uitdagingen die de logistiek biedt en welke bijdrage logistiek levert aan de maatschappij van vandaag. De conceptualisatiefase is inmiddels in volle gang.”

De Serious Game gaat over de verschillende processen van de wereldwijde goederenstroom: vervoer, ontvangst, verzenden. De speler krijgt in diverse scenario’s meer inzicht in de dynamiek én uitdagingen van het werk in de logistiek, de verantwoordelijkheid die je hebt bij het omgaan met hoogwaardige en kwetsbare producten (zoals iPhones en Playstations, bloemen en bananen) en de bijdrage die je als onderdeel van de keten levert aan de klant en maatschappij. Want zonder logistiek geen volle schappen in de supermarkt, komt je online bestelde pakketje niet thuis, kunnen de ziekenhuizen niet functioneren of kunnen geen huizen gebouwd worden. Spelers van de game kunnen elkaar ook uitdagen om betere scores te halen.

Hans van de Sande, directeur School voor Transport en Logistiek van ROC Tilburg:

“We gaan deze game na de zomer bij de Open Dagen inzetten voor onze logistieke opleidingen. En onze vmbo-leerlingen kunnen de game gewoon in de klas spelen.”

ROC Tilburg biedt diverse logistieke mbo-opleidingen (BOL en BBL), zoals Logistiek Medewerker, Logistiek Supervisor, Logistiek Teamleider en Manager Logistiek en Transport. De Serious Game is vanzelfsprekend ook bedoeld voor jongeren die een opleiding in een andere discipline volgen.

Midpoint Brabant