Gedeputeerde Henri Swinkels geeft zaterdag 17 juni het startsein voor de Brabantse Vergeet-me-niet-tour. Doel van die tour is om Brabant dementievriendelijk te maken. Eén van de programmaonderdelen zaterdag is de mogelijkheid om met een VR-bril op te ervaren hoe het is om dementie te hebben. De ontwikkeling van deze bril is mede mogelijk gemaakt door Midpoint Brabant.
Wiebe Cnossen van Into D’mentia neemt met 3 verschillende VR-brillen mee. Deze stichting richt zich via belevenisleren op het bijbrengen van meer begrip voor de kenmerken van mensen die hinder ondervinden van dementie. Meer begrip leidt tot betere zorg en lagere zorglasten. Doelgroepen zijn mantelzorgers en zorgprofessionals.
Virtual reality
Belangrijke middelen om de doelstellingen te realiseren zijn een fysieke simulatie geïmplementeerd in een verplaatsbare cabine. Dat gebeurt sinds 2017 volgens dezelfde principes ook via virtual reality. Basis zijn een aantal kenmerkende scenario’s uit het leven van een persoon met dementie. Deze scenario’s zijn omgezet in het belevenisleren via een samenwerking tussen De Wever, Universiteit Tilburg, Alzheimer centrum VU, Minase, designers en ICT specialisten.
Dutch VR award
Nadat het project in 2012 gelanceerd is, heeft het nationaal en internationaal veel succes geboekt. De VR-versie heeft in 2017 een Dutch VR award gewonnen in de categorie medical. Om de simulatie breed beschikbaar te maken, is de stichting Into D’mentia opgericht. De stichting exploiteert de simulatie in Nederland en levert de scenario’s in licentie aan het buitenland. Met de inkomsten worden nieuwe projecten in dementiezorg gefinancieerd.
Subsidie van Midpoint Brabant
Midpoint Brabant heeft aan de basis gestaan van het project door de verstrekking van een REAP subsidie voor de haalbaarheidsstudie. In de realisatiefase is gebruik gemaakt van een IAB-4 subsidie van de provincie Noord Brabant.