Skip Navigation or Skip to Content

Composiet op de wereldkaart

Sámen met studenten en het bedrijfsleven werken aan een bijzonder project. Dát is waar Eric Boers van het Composite Expertise Center in Rijen enthousiast van wordt. Zeker in het geval van de bouw van de solarboot II. Zijn kennis over composiet, de geestdrift van studenten en de expertise van het bedrijfsleven zetten composiet goed op de kaart. Op de hele wereld zelfs, nu deze solarboot meedoet aan Dutch Solar Challenge op 7 juli. Een interview.

Eric Boers: “Avans-studenten kloppen in 2015 bij mij aan voor de reparatie van hun solarboot I. Ik constateer dat de constructie niet voldoet en, samen met Avans, zet ik het project solarboot II op. Om het gebruik van composiet te stimuleren én om aansluiting te vinden bij het bedrijfsleven. Versie II is ontworpen door Delft Ship. Niemand minder dan Damen Shipyards heeft de constructie doorberekend. De toekomstige engineers van Avans zijn ‘m nu aan het bouwen, met hulp van ROC-leerlingen uit Tilburg.”

Milieuvriendelijke materialen
“Ik begeleid de studenten. Ze krijgen ‘spelenderwijs’ via theorie en praktijk kennis mee over élke fase van het traject. We zijn nu halverwege, er zijn al heel wat piketpaaltjes verlegd. 7 Juli is de boot klaar voor de strijd. Daar doen circa 40 deelnemers uit de hele wereld aan mee. Wij hebben de énige solarboot die gebouwd is van milieuvriendelijke materialen. En door het composiet is ie ijzersterk. Dus ik heb er alle vertrouwen in.”

Bruggen slaan
“Ik maak kostendekkende afspraken met Avans. En ondertussen investeer ik graag mee in dit project. Het brengt composiet onder de aandacht in het onderwijs. Daarnaast slaan we een brug met het bedrijfsleven. En er komen straks afgestudeerden op de arbeidsmarkt met veel ervaring met en kennis over composiet. De vraag daarnaar is groot.”

Midpoint Brabant