Skip Navigation or Skip to Content

Cijfers tonen aan: arbeidsproductiviteit Midden-Brabant moét omhoog

‘Slimmer werken’. Dat is het credo voor de maakindustrie in Midden-Brabant. Uit het onlangs gelanceerde dashboard over arbeidsproductiviteit van het online dataplatform ArbeidsmarktInZicht blijkt dat Midden-Brabant weliswaar een stijging in toegevoegde waarde laat zien, maar ook dat er minder efficiënt wordt gewerkt dan gemiddeld in Brabant. Midden-Brabant levert wel een hogere toegevoegde waarde dan het landelijk gemiddelde.

De prestaties van Brabant worden sterk omhoog gekrikt door de high tech regio Zuidoost-Brabant. De maakindustrie in Midden-Brabant kent relatief veel kleine en middelgrote toeleverende bedrijven. Petra Mouthaan, programmamanager Smart Industry Midpoint Brabant en initiatiefnemer van het dashboard: “Midden-Brabant heeft een beperkt aantal multinationals in de maakindustrie, maar kenmerkt zich door mensgericht ondernemen en innoveren. Die kracht gaan we benutten door mens, gedrag en data nadrukkelijker aan elkaar te koppelen. Hogere efficiency door technologische toepassingen die echt bijdragen aan de behoeften van de samenleving. In februari starten we daarom met het programma Slimmer werken met fieldlabs bij ondernemingen en campussen in Midden-Brabant. We doen dit in nauwe samenwerking met het fieldlab Breda Robotics en REWIN West-Brabant.”

Impact op werknemers
Loet Pessers, voorzitter van de stuurgroep Smart Industry van Midpoint Brabant licht nader toe: “Meer doen met minder mensen om productiviteitsgroei te bereiken is niet alleen een technologische uitdaging, maar ook een organisatie- en verandervraagstuk. Een samenspel tussen mens en technologie dus. Productieprocessen vragen vaker om digitale vaardigheden en technisch abstractievermogen. Dataficatie en robotisering hebben een flinke impact op werknemers. Van uitvoerder komen ze steeds meer in de rol van regisseur die het gedigitaliseerde maakproces in goede banen moet leiden. Deze ontwikkelingen vragen om verandervermogen, acceptatie en adaptatie van technologie op de werkvloer. Oftewel: technische sociale innovatie. Juist hierover gaat het programma Slimmer werken van Midpoint Brabant voor de maakindustrie.”

Nog meer weten over arbeidsproductiviteit mkb
Net als in heel ons land toont de arbeidsproductiviteit in Midden-Brabant een jaarlijks licht dalende trend, ondanks de stijging van de toegevoegde waarde met 26% sinds 2017. De chemische industrie heeft in Midden-Brabant veruit de hoogste arbeidsproductiviteit. In technische vacatures in de maakindustrie is de arbeidsmarktspanning de afgelopen twee jaren verviervoudigd: er zijn beduidend meer vacatures dan WW’ers met een uitkering van minder dan zes maanden.

Petra: “We hebben heel veel kleinere en mooie toeleverende industriebedrijven die op hun gebied succesvol zijn. Het dashboard is een onderbouwing van het programma Slimmer werken met als belangrijkste doel de verbetering van arbeidsproductiviteit. Avans Hogeschool gaat in opdracht van ons onderzoeken hoe je arbeidsproductiviteit bij kleinere maakbedrijven kunt beïnvloeden.”

Primeur in Nederland
ArbeidsmarktInZicht geeft inzicht in de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit in de maakindustrie in Brabant. Het dashboard, een primeur voor Nederland, is ontwikkeld door Etil Reseach Group, in samenwerking met Panteia, dat werkt met data van onder meer CBS, CPB en UWV. Het openbaar toegankelijke ArbeidsmarktInZicht geeft informatie over de arbeidsmarkt, het onderwijs en de economie in de arbeidsmarktregio’s. Je kunt er zelf analyses, grafieken en vergelijkingen tussen regio’s mee maken. Het dashboard over arbeidsproductiviteit is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, Midpoint Brabant en REWIN West-Brabant.

Op https://arbeidsmarktinzicht.nl/midden-brabant vind je kerncijfers over de arbeidsmarkt, het onderwijs en de economie in de arbeidsmarktregio Midden-Brabant met haar elf gemeenten: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.

Foto: de initiatiefgroep Midpoint Brabant Smart Industry bij Fujifilm in Tilburg tijdens de lancering van het dashboard arbeidsproductiviteit. https://arbeidsmarktinzicht.nl/arbeidsproductiviteit-noord-brabant

Midpoint Brabant