Skip Navigation or Skip to Content

Chinese delegatie bezoekt Midden-Brabant

Op donderdag 24 januari bezocht een Chinese delegatie uit Chengdu de regio Midden-Brabant. De delegatie stond onder leiding van vice-burgemeester Liu Xiaoliu (portefeuille logistiek). Ze werd die ochtend ontvangen door de burgemeester en de wethouder van Tilburg waarna een bezoek werd gebracht aan Railport Brabant/GVT Group of Logistics, Vossenberg en de Spoorzone.

Chengdu is een van de grootste logistieke knooppunten in Azië. Van alle Chinese export per trein naar Europa gaat inmiddels dertig procent via het spoor tussen Chengdu en Tilburg. Deze spoorverbinding biedt Brabantse bedrijven structureel toegang tot miljoenen consumenten in China. Tijdens dit bezoek werd dan ook gekeken naar de mogelijkheden voor Tilburg en Chengdu voor verdere samenwerking. Een verdere intensivering van de samenwerking op gebied van onze logistieke relatie is daarbij het uitgangspunt. Daarnaast is Chengdu ook geïnteresseerd in een samenwerking op het gebied van (talent)uitwisseling en thema’s zoals cultuur, onderwijs, sport en toerisme.

Chengdu heeft 11 miljoen inwoners en heeft sinds 2012 een stedenband met Maastricht. Chengdu kenmerkt zich door grote economische groei en ontwikkelingen. Door een actieve internationale en open houding trekt de stad veel Westerse bedrijven en investeerders aan. Op economisch gebied richt de stad zich op voedselverwerkende industrie, IT en elektronische informatie, (financiële) dienstverlening en bio-farmaceutische industrie. De stad staat verder bekend om haar wereldberoemde pandareservaten, een belangrijke toeristische attractie.

Begin november 2018 bracht een delegatie uit Tilburg (met o.a. GVT Group of Logistics) een bezoek aan Chengdu. Tijdens dit bezoek werd het Holland Paviljoen in Qingbaijiang District (ondernemerspaviljoen) geopend. Een van de doelen is het stimuleren van de afzet van producten van Brabantse ondernemers. Het paviljoen moet daaraan gaan bijdragen. Het Chinees-Nederlandse initiatief is nog volop in ontwikkeling en wil graag meer ondernemers de ruimte bieden om hun producten te presenteren.

Holland Paviljoen

Wil je als ondernemer meer weten over de import/export en deelname mogelijkheden die de nieuwe samenwerking met het Holland Paviljoen Chengdu biedt ? Neem dan vrijblijvend contact op met:

Sandy Barkowskya
Gemeente Tilburg
Sandy.barkowsky@tilburg.nl

Bron: MakeItInTilburg.com

Midpoint Brabant