Skip Navigation or Skip to Content

Brabantse proeftuin dementie op ESIW

De Brabantse proeftuin dementie maakt deel uit van het programma op 25 september tijdens de European Social Innovation Week in Tilburg. Dit evenement trekt sociale vernieuwers uit heel Europa.

Dear Future: onder die noemer is van 23 tot en met 29 septembert de vijfde editie van de Social Innovation Week. Hét evenement voor sociale vernieuwers uit heel Europa, in de Spoorzone en het centrum van Tilburg. De Brabantse proeftuin dementie doet mee in het programma Blijf Meedoen! voor mensen met die leven met dementie op 25 september.

Samenwerking
De Brabantse proeftuin dementie is een onderdeel van het Midpoint Brabant care-programma. Elise Boone van de proeftuin: “Omdat we het belangrijk vinden samen te werken binnen de dementiezorg, willen we dat ook laten zien door op 1 dag gezamenlijk met partners een programma neer te zetten. Wij zijn daarom aangesloten bij het consortium ‘Blijf meedoen’. Hieraan zitten De Wever, Convivio, PGraad/Zet, Alzheimer NL afdeling Midden-Brabant, Prins Heerlijk, de Goudenmix en wij . Het thema is ‘blijf meedoen’ in de dementievriendelijke samenleving. Op maandag 25 september is voor ons programma de hele dag de Koepelhal gehuurd en café RAW voor de expertmeeting en een lunch. Onze partners richten zich op bezoekers van dagbesteding en woonzorgcentra en op experts. Zij worden uitgenodigd om die dag naar de Koepelhal te komen. Er komen naar verwachting ongeveer 200 mensen met dementie en hun verzorgers/mantelzorgers.

Programma
’s Ochtends: 8 workshops (voorlezen, dansen, fietsen, beweegtafel, technologie/games en Dementievriendelijke gemeenschap Tilburg west) én een expertmeeting voor mantelzorgers in de ruimte RAW. ’s Middags: een collectief zingprogramma met streaming. Studenten van het ROC Tilburg verleiden mensen in de stad om mee te zingen. De cabine van Into D’mentia is hele dag aanwezig.

Rol proeftuin

De proeftuin levert een bijdrage aan de expertmeeting in het café RAW. Die heeft als thema ‘het vinden en empoweren van mantelzorgers’. Hier kunnen maximaal 40 personen aan deelnemen, afkomstig uit ons netwerk en dat van PGraad/Zet, Alzheimer NL afdeling Midden-Brabant en De Wever. De gemeente Tilburg en CZ sluiten ook aan als partners om de expertmeeting mee vorm te geven. Boone: “Met deze partijen gaan we gezamenlijk invulling geven aan de expertmeeting. Wij denken aan een bijdrage met als invalshoek het overbruggen van de kloof tussen zorgtechnologische hulpmiddelen en eindgebruikers én de mogelijkheid te experimenteren met hulpmiddelen die het langer prettig thuis wonen mogelijk maken.”

Midpoint Brabant