Skip Navigation or Skip to Content

Brabant lanceert Brabant40 award voor disruptieve startups

Vrijwel alle spelers in het Brabantse startup landschap hebben zich verenigd voor de lancering van de Brabant40 award. Partijen als Braventure, AgriFood Capital, Brainport Development, Midpoint Brabant, REWIN, B’WISE, The Gate en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) schrijven de Brabant40 competitie uit, voor de beste startups in Brabant.

De Brabant40 is een Brabant-brede prijs om innovatieve ondernemers aan te moedigen en hen een groter podium te verschaffen. De Brabantse partners kiezen jaarlijks uit een grote groep kanshebbers de beste 40 startups in Brabant. De beste drie startups zullen tijdens het Brabantse Startup event LEVEL UP naar voren gehaald worden, en de beste startup zal door een deskundige jury worden verkozen tot winnaar. Deze onderneming gaat naar huis met de Brabant40-award.

Innovatief Brabant

‘We willen met deze prijs laten zien hoe innovatief Brabant is’, zegt Brigit van Dijk-van de Reijt, ceo van BOM. ‘Er zijn om en nabij vijfduizend startups actief in Brabant, hier gebeuren prachtige dingen met AI, in de biotechnologie, op het gebied van de energietransitie, binnen het domein van med tech en deeptech, en niet te vergeten gaming. Het is hoog tijd dat wij deze ondernemende uitblinkers een wereldpodium geven. Met de Brabant40 doen we dat’. De ‘40’ is overigens een kwinkslag naar het 40-jarig bestaan van de BOM dit jaar, en een mooi aantal voor een interessante shortlist aan kanshebbers.

Impact als criterium

Om mee te dingen naar de Brabant40 moet je een Brabantse startup zijn die economische en sociaal-maatschappelijke impact maakt en aantoonbaar bijdraagt aan een maatschappelijke opgave binnen de energietransitie, food en agri, gezondheid, AI, digitalisering en sleuteltechnologieën. Ook dient de startup de afgelopen 12 maanden een aantoonbare groeistap hebben gemaakt, in klanten, team, businessmodel, product of geld. ‘En je moet natuurlijk de ambitie laten zien voor een volgende groeistap’, voegt Van Dijk- van de Reijt toe. ‘We kijken dus terug naar je prestaties, maar belonen ook een inspirerende en relevante toekomstvisie binnen jouw domein.’

Procedure

De ’Brabantse startup partners bepalen op basis van de aanmeldingen wie  tot de 40 finalisten behoren. Zij worden beoordeeld viade pijlers van het BOM Venture Building Framework (klant, team, businessmodel, product en geld). Per pijler geven ze maximaal vijf punten. De 40 ondernemers met de meeste punten vormen de Brabant40. Een deskundige jury kiest vervolgens de beste drie.  Zij pitchen tijdens LEVEL UP 2023 op 25 september in het Evoluon in Eindhoven ten overstaan van 700 startups, investeerders en mediapartners.  Diezelfde jury verkiest vervolgens een winnaar, die kan rekenen op een daverende prijs, volop media-aandacht en – natuurlijk – eeuwige roem.

Midpoint Brabant is trotse partner van LEVEL UP 2023. MT/Sprout en Innovation Origins zijn mediapartner.

Ben je een startup, en heb je je nog niet aangemeld? Dit is je kans.

Midpoint Brabant