Skip Navigation or Skip to Content

Binnen 15 minuten een snelle corona-uitslag, binnen 24 uur de officiële: het kan nu in Tilburg

Op maandag 16 november opent de nieuwe corona snelteststraat in hotel ibis Tilburg aan de Dr. Hub van Doorneweg 105, Tilburg. De teststraat biedt de unieke combinatie van de sneltest en de PCR test. Binnen 15 minuten ontvang je de voorlopige uitslag. Als deze positief is, weet je dat je het coronavirus hebt. Als deze negatief is, ontvang je gegarandeerd binnen 24 uur de officiële uitslag van de PCR-test door geregistreerd laboratorium Nutrilab. Zo hoeven werknemers en werkgevers niet onnodig lang thuis te wachten op de uitslag.

In deze periode staan werkgevers voor een grote uitdaging. Zij moeten nu vaak dagen wachten tot een medewerker getest kan worden. Bij de GGD wordt er namelijk pas getest als er sprake is van gezondheidsklachten. En als de medewerkers dan eindelijk getest zijn, duurt het vaak nog lang voordat de uitslag binnen is. Daardoor zitten zij onnodig lang thuis met alle gevolgen van dien. In sommige branches is het niet mogelijk om thuis te werken waardoor de kosten voor thuiszittende medewerkers al snel hoog oplopen.

Oplossing voor een tekort aan testcapaciteit

Om werkgevers én werknemers sneller van een betrouwbaar antwoord te voorzien, opent op maandag 16 november een nieuwe snelteststraat, met sneltest én PCR test, bij ibis Tilburg. Niek van den Broek, namens ibis Tilburg: “Bedrijven hebben behoefte aan zekerheid dat hun medewerkers niet besmet zijn met het coronavirus en kunnen het risico niet lopen van een onzekere uitslag van een sneltest. Deze sneltest biedt namelijk onvoldoende zekerheid dat medewerkers elkaar niet kunnen besmetten. Op cruciale functies ervaren wij zelf ook dat medewerkers meerdere dagen thuis zitten te wachten tot er plek is bij de GGD en de uitslag van hun coronatest. Elke dag is in deze situatie tijdswinst. Daarom zijn wij blij dat we kunnen helpen faciliteren in een gastvrije omgeving om mensen en bedrijven, waar we door de jaren heen zaken mee hebben gedaan, binnen 24 uur te helpen aan een antwoord door middel van een gelijke test als die van de GGD.” Het voordeel van deze teststraat is dat er direct getest wordt. Je ontvangt binnen 15 minuten je uitslag en binnen 24 uur is de officiële uitslag van de PCR test bekend.

Het regionale economische samenwerkingsverband Midpoint Brabant constateerde dat er een grote behoefte is aan de betrouwbare PCR testen en dat het ondernemers in de regio enorm ondersteunt om deze faciliteiten in Tilburg aan te bieden. Twan van Lankveld, programmamanager logistiek van Midpoint Brabant: “Wij hebben snel geschakeld met het testlaboratorium Nutrilab, ibis Tilburg, Solaris Parkmanagement BV en arbodienst LENGG voor de inrichting van de PCR teststraat op het parkeerterrein van ibis. Fantastisch dat deze al 16 november open gaat. Mooi is ook dat ROC Tilburg studenten van de opleiding Gezondheidszorg gaat inzetten, zodat zij meteen praktijkervaring kunnen opdoen.”

Roel Swijnenburg, eigenaar LENGG: “Wij werken als arbodienst dagelijks met klanten die vragen wanneer een medewerker weer beschikbaar is voor het werk. Iedere dag eerder de uitslag ontvangen betekent eerder duidelijkheid over de risico’s op verspreiding, de gezondheid van medewerkers en gewoon sneller weer aan het werk.”

Meewerken aan onderzoek betrouwbaarheid sneltest

Bij het afnemen van de sneltest is het van groot belang dat je weet wanneer deze betrouwbaar ingezet kan worden. Voor mensen zonder klachten en voor mensen die langer dan zes dagen klachten hebben is de sneltest minder geschikt. Nutrilab werkt daarom in afstemming met het RIVM aan het onderzoek naar de betrouwbaarheid van sneltesten. De uitslag van een sneltest wordt dan vergeleken met de PCR test. Er wordt alleen gebruik gemaakt van testen die hoog scoren. Om een geldige uitslag te kunnen geven, wordt er altijd getest met een PCR test. Pieter Vos, directeur Nutrilab: “Nutrilab staat voor kwaliteit en we staan volledig achter het RIVM om alleen betrouwbare testen op de markt te brengen. Nutrilab is dan ook aangewezen door het RIVM om PCR-testen af te mogen nemen. Inmiddels zijn wij al 25 jaar een ISO 17025 gecertificeerd laboratorium. Dankzij deze certificering wordt de kwaliteit en onafhankelijkheid van testlaboratoria gegarandeerd.” Ook LENGG waarborgt de privacy en kwaliteit van persoonsgegevens. Zij hebben hiervoor een NEN 15224 en Arbo certificering ontvangen. Zo weet je zeker dat je gegevens in goede handen zijn.

Hoe werkt het?

Na de opening op maandag 16 november kunnen in Tilburg al ruim 184 personen getest worden. Aan het eind van de eerste week is dit aantal opgeschaald naar 276 testen per dag. Mocht het nodig zijn, dan kun je doorverwezen worden naar Giessen of Papendrecht waar LENGG en Nutrilab al eerder met succes teststraten openden. Je kunt gewoon, zonder afspraak, naar de testlocatie komen en je daar vervolgens ter plekke aanmelden voor een test. Houd er wel rekening mee dat de teststraat tussen 08:00 en 18:00 uur geopend is. Het is van belang om je rijbewijs, ID-kaart of paspoort mee te brengen. Deze heb je nodig om je te legitimeren. Bij aankomst worden enkele basisgegevens geregistreerd en betaal je de test per PIN. Hierna wordt de test door een gekwalificeerde medewerker afgenomen. Na een kwartier krijg je de uitslag van de sneltest en kun je naar huis. Je ontvangt de uitslag van de PCR-test de volgende dag per e-mail.

Positieve test naar de GGD

Het laboratorium Nutrilab voldoet aan de meldplicht om de positieve uitslagen aan de GGD door te geven. De GGD is vervolgens verantwoordelijk voor een melding aan het RIVM voor de landelijke cijfers en de opvolging voor een bron- en contactonderzoek.

Samenwerking LENGG en Nutrilab

Met de samenwerking tussen arbodienst LENGG en laboratorium Nutrilab is de teststraat snel, toegankelijk en betrouwbaar.  De teststraat in Tilburg aan Dr Hub van Doorneweg 105 is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur.  Kijk op www.directcoronatesten.nl voor meer informatie over de teststraat en om testen te bestellen.

Een actueel overzicht van alle teststraten in de regio vind je hier.

 

Midpoint Brabant