Skip Navigation or Skip to Content

Automatiseren met cobot: MK Gilze werkt slimmer aan een kloppende businesscase

Goed technisch personeel is schaars. De mensen die je in huis hebt, laat je daarom het liefst zinvol werk doen. Herhalende, simpele taken automatiseer je zo veel mogelijk. Dat is de visie van MK Gilze, een bedrijf gespecialiseerd in productie, onderhoud én revisie van horizontale inpakmachines voor de voedingsindustrie. Eén addertje onder het gras: onderzoeken hoe je dat het best aanpakt, kost specialistische kennis, tijd en mankracht. En dat terwijl de productie in het bedrijf wel gewoon door moet gaan. Door deelname aan het Lerend Netwerk voor Open Innovatie, onderdeel van het programma Slimmer Werken van Midpoint Brabant, kwam die ruimte er wel.

Ontzorgd met onderzoek 

’s Nachts roestvrijstalen delen van frames borstelen en schuren, zodat de volgende ochtend alleen nog een visuele inspectie nodig is. Voor MK Gilze maakt dat een wereld van verschil. Een medewerker heeft dan letterlijk de handen vrij voor meer gespecialiseerd, interessanter werk. Zoals het opnieuw opbouwen van de inpakmachines die het bedrijf voor revisie op de rol heeft staan. Een half jaar lang deed stagiair Stefan, van de opleiding mechanical engineering (Fontys), onderzoek naar de mogelijkheden van een cobot voor MK Gilze. Een cobot is een samenwerkende robot die mensen helpt om bepaalde werkzaamheden efficiënter in te richten. Zoals het borstelen en schuren van roestvrijstalen onderdelen.  

De begeleiding van dit onderzoek en van stagiair Stefan was in handen van Sander de Bont, oprichter van The Cobot Community, één van de partners in het Lerend Netwerk voor Open Innovatie. “We hadden al wel het gevoel dat dit met een robot kon. Maar van echte robotica hebben we te weinig kennis. Dan is het fijn als een specialist je in het onderzoek daarnaar bij kan staan”, vertelt Rik van Gool, technisch directeur bij MK Gilze.  

"We hebben al eerder een robot aangeschaft, maar die staat nu werkloos in een hoek. Uiteindelijk hebben we te weinig tijd om ons erin te verdiepen. Maar het is natuurlijk eeuwig zonde als je daardoor kans voor verbetering voorbij laat gaan. Het lerend netwerk geeft daar een mooie oplossing voor."
Rik van Gool, technisch directeur bij MK Gilze


Wat is het Lerend Netwerk voor Open Innovatie? 

In het Lerend Netwerk voor Open Innovatie bundelen bedrijven, onderwijs en experts hun krachten. Doel is om vragen van mkb-maakbedrijven te beantwoorden, zoals bij MK Gilze. Vragen gaan onder andere over het toepassen van digitale oplossingen, zónder de mens uit het oog te verliezen. Dat gebeurt in het Lerend Netwerk Mens & Organisatie. Midpoint Brabant koppelt de juiste experts aan de vraag van een ondernemer. In dit geval was dat de match met Sander de Bont van The Cobot Community.

Blijf personeel boeien 

MK Gilze is een echt familiebedrijf, dat zich door de jaren heen steeds verder specialiseerde in horizontale inpakmachines voor food, met name van het merk Multivac. Rik: “Dat is een niche. Er zijn maar weinig andere bedrijven die hetzelfde doen als wij. Maar het betekent ook dat we er altijd moeten zijn voor onze klanten: dag én nacht. Eten en drinken is continu nodig, en we werken wereldwijd, dus dat maakt de druk op ons bedrijf meteen ook hoog. Een machine met storing mag niet te lang stil blijven staan.” Ziedaar de grote behoefte aan gespecialiseerd personeel. “Bij ons voegt iedereen direct iets toe aan het productieproces, we hebben nauwelijks overhead.” 

MK Gilze heeft goede banden met het onderwijs in de regio, en dat zie je terug in het medewerkersbestand. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 35 jaar. “In de regel zijn dit mensen”, zo legt Rik uit, “die graag verder willen, op zoek zijn naar ontwikkeling.” Dus ook voor het binden en boeien van personeel is het fijn als saai werk door een cobot wordt gedaan. “De begeleiding van de onderzoeksstagiair deed Sander van de The Cobot Community. Maar als opdrachtgever zijn wij steeds betrokken bij het onderzoek. Samen schetsten we bijvoorbeeld de kaders voor wat wij nodig hebben: we willen dat de cobot onbemand, zoveel strekkende meter aan balken schuurt, in een shift van acht tot tien uur. Na een korte visuele inspectie in de ochtend kunnen de balken vervolgens zo terug in het proces. Dat is voor ons de ideale situatie.” 

 

Van analyse naar oplossing 

Samen met een aantal experts vanuit The Cobot Community werkte stagiair Stefan drie concepten uit, die hij presenteerde aan MK Gilze. Het einddoel in de eerste fase was een conceptontwerp, en dat is er ook gekomen. Als resultaat van dit onderzoek ligt er een businesscase: wat is het gekozen concept, wat is het terugverdienmodel, en hoe implementeer je het in het bedrijf?  Rik: “Je merkt dan wel, de specialistische kennis en kunde van onze specifieke branche is nog niet voldoende aanwezig. Daar is een half jaar misschien ook te kort voor. Daarom doen we na fase een, de conceptfase, verder onderzoek. In fase drie moet de oplossing een plek krijgen in het productieproces.” Het lerend netwerk heeft MK Gilze daar zeker bij geholpen en ontzorgd, vervolgt hij. “Denk aan het vinden van een student en expert, het overdragen van informatie over de cobot, maar ook de kennissessies en netwerkmogelijkheden binnen het collectief van deelnemende maakbedrijven. Het is nu aan ons als bedrijf om nog meer onderzoek te doen om tot het gewenste resultaat te komen. En het daarna écht te gaan implementeren in het bedrijf.”

Hoe doen we het slimmer? 

Aansluiten bij het Lerend Netwerk Mens & Organisatie was wat Rik betreft een goede stap. “Vooruitkijken is in onze sector hard nodig: hoe kan het slimmer, beter, sneller? Maar in de dagelijkse drukte is daar niet altijd tijd voor. Het is dan fijn als je in een netwerk van gelijkgestemden daar wel in gestimuleerd wordt.” MK Gilze sloot zich via het netwerk ook aan bij het practoraat in oprichting, van ROC Midden-Brabant. In een onderzoekssetting op school simuleren studenten en onderzoekers daar praktijkvragen van bedrijven als MK Gilze. Rik: “Het lerend netwerk zie ik als een bundeling van kennis en kunde. Er is een brede waaier aan bedrijven, onderwijsinstellingen en andere partners bij betrokken. Het proces is daarbij heel belangrijk: leren en innoveren gaat continu door. Het is een belangrijke manier om verder te komen. Als bedrijf, maar ook als sector, met elkaar.” 

 

"Het borstelen en schuren van balken is een saai, maar superbelangrijk onderdeel van ons proces. De machines die we reviseren, moeten er top uitzien. Hoe kunnen we dat nu slimmer aanpakken? Het lerend netwerk heeft ons geholpen met nieuwe inzichten, de juiste contacten en de opstap naar een kloppende businesscase."
Bart Kennes, eigenaar van MK Gilze


Doe ook mee aan het Lerend Netwerk voor Open Innovatie! 

Heb jij als mkb’er een vraagstuk op het gebied van mens en organisatie, net als MK Gilze? Of wil je weten hoe je jouw productie slim en efficiënt naar een hoger niveau tilt?  

Meld je dan kosteloos aan voor het Lerend Netwerk voor Open Innovatie.

Lees meer!

Het Lerend Netwerk voor Open Innovatie is onderdeel van het programma Slimmer Werken en wordt kosteloos aangeboden. Dit programma versterkt de productiviteit van de mkb-maakindustrie in Midden-Brabant en biedt oplossingen om slimmer en efficiënter te werken. Slimmer Werken is een initiatief van Midpoint Brabant in samenwerking met Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg, Metaalunie, FME, REWIN, Fontys Hogeschool, Avans Hogeschool, Onderwijsgroep Tilburg, Bosch Transmission Technology en Hoppenbrouwers Techniek.

Petra Mouthaan - Programmamanager Maakindustrie