Dit is een gezamenlijke publicatie van Leerwerkloket Midden-Brabant en Midpoint Brabant.
Kun je iets vertellen over jouw huidige functie?
Ik werk als HR-manager bij de Dutch Quality Group in Waalwijk. Dit is een modern en ambitieus bedrijf dat designmeubels en woonaccessoires maakt voor het hogere segment onder de merken Design on Stock en EYYE. We ontwikkelen en fabriceren al onze meubels zelf op onze eigen locatie, onder de naam Dutch Quality – Made in Holland. Zo houden we controle op het hele proces, van ontwikkeling en productie tot marketing en levering. Onze producten verkopen we via erkende woonwinkels in Nederland en België. We willen ook een platform zijn voor inspirerende mensen die het beste uit zichzelf willen halen. Mensen met talent, passie en positieve energie. Ik richt me op alles wat met werknemers te maken heeft: werving, selectie, opleidingen, vitaliteit, talentmanagement en cultuurontwikkeling.
Wat is jouw relatie met Leerwerkloket Midden-Brabant?
Enkele jaren geleden ben ik in contact gekomen met Leerwerkloket Midden-Brabant. Aanleiding was het overheidsprogramma ‘Tel mee met Taal’ dat gericht is op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Bij de Dutch Quality Group hebben we dit programma actief ingezet, met name voor onze Poolse en Turkse medewerkers. Zij zijn de Nederlandse taal vaak niet machtig en ook spreken velen van hen geen Engels. Samen met ILC Taleninstituut in Waalwijk hebben we een traject opgezet om ervoor te zorgen dat zij zich beter kunnen uitdrukken in het Nederlands. Dit is dan ook de enige voertaal in ons bedrijf. De deelnemers werden op taalniveau ingedeeld en we gaven trainingen na werktijd in onze kantine. Leerwerkloket Midden-Brabant heeft dit proces nauwlettend gevolgd en ons de juiste ondersteuning gegeven.
Welke ontwikkeling zie je in de regio met betrekking tot het thema ‘een leven lang ontwikkelen’?
Dat is bij ons een hot topic. We willen ook graag een linking pin zijn met bedrijven in de regio met een soortgelijke aanpak. Wat bij ons speelt is dat de gemiddelde leeftijd van onze werknemers stijgt, terwijl ze hetzelfde fysieke werk doen. De vraag is dus hoe zij vitaal en fit kunnen blijven. We zetten vooral in op preventie met projecten om uitval te voorkomen en te zorgen dat ze zo lang mogelijk gezond en met plezier blijven werken. Natuurlijk kijken we hierbij naar ergonomische zaken, zoals in hoogte verstelbare stoffeertafels. Maar we zetten ook in op vitaliteit, met ons Vitality project. Dit gaat onder andere over gezond leven, sport en ontspanning en de balans tussen privé en werk. We doen mee aan het Sjees E-Bike fietsproject van de provincie Noord-Brabant. We bieden een fietsplan aan en tweemaal daags bewegen we op de werkvloer door de spieren los te maken aan de hand van een bewegingsoefeningenkaart. We hopen dat bedrijven steeds meer open gaan staan om dit soort best practices met elkaar te delen.
Hoe kun jij vanuit jouw functie invloed uitoefenen op dit thema?
Met een aantal HR-specialisten uit de regio wisselen we nu op regelmatige basis kennis uit, ongeveer zes tot zeven keer per jaar. Ook bespreken we of we personeel met elkaar kunnen uitwisselen. In vakantieperioden kan dit heel interessant zijn. Bij het uitbreken van corona hebben wij ook meteen geschakeld en zijn we zeer succesvol mondmaskers gaan maken en verkopen. We hadden er tenslotte de faciliteiten voor. We moesten ook wel, want de verkoop van onze meubels loopt immers via winkels, en die gingen allemaal op slot. Maar toen de meeste Nederlanders zoveel mogelijk thuis moesten blijven en het vakantiegeld binnenkwam, leefde het bij ons helemaal op. De verkopen stegen, ineens moesten we op zoek naar extra personeel. Maar door onze samenwerking met andere organisaties konden we snel schakelen. Bijvoorbeeld met bedrijven uit de evenementenbranche. Op die manier een win-win creëren geeft een ontzettend goed gevoel.
Om vanuit mijn kennis en expertise ook andere organisaties te ondersteunen bij uiteenlopende HR thema’s ben ik in 2020 Touché HR gestart. Vanuit die hoedanigheid werk ik als HR professional en projectmanager aan actuele HR-uitdagingen bij verschillende bedrijven. Eén van mijn klanten is VPT Versteeg Perforeertechniek in Heusden. Op mijn pad gekomen via het Leerwerkloket, hoe mooi is dat! De belangrijkste opdracht daar voor nu: creëer een VPT 2.0 met een cultuur waarin samenwerking, resultaatgerichtheid en werkplezier voorop staan, waardoor VPT zich als sterk werkgeversmerk in de markt profileert.
Tot slot: wat is in jouw ogen het grootste rendement van investeren in opleiding en ontwikkeling van mensen?
Ik zie dit vooral als een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een plicht naar je medewerkers. Zorg dat zij vitaal en fit blijven. Daar heeft uiteindelijk iedereen profijt van. En als bedrijf is het alleen maar goed als je op dit vlak kunt samenwerken met andere ondernemingen in de regio. Laten we ook als werkgevers op dit vlak van elkaar leren!