Skip Navigation or Skip to Content

Ambassadeur Leerwerkloket: Arnold Versteeg

Foto: Pulles&Pulles

 

Dit is een gezamenlijke publicatie van Leerwerkloket Midden-Brabant en Midpoint Brabant.

Vertel eens kort iets over je bedrijf
Wij bekleden gebouwen met metalen plaatmateriaal. Wij ontwerpen dat, wij tekenen dat uit en wij produceren en monteren dat plaatmateriaal. Je kunt ons kennen van die grote gevelplaten met gaten erin. De P in VPT staat ook voor Perforeren: Versteeg Perforeer Techniek. Team VPT bestaat uit ca. 50 medewerkers.

Waarom is een ‘leven lang ontwikkelen’ zo belangrijk voor jouw bedrijf?
Bij VPT zetten wij de medewerker centraal. Wij vinden het heel belangrijk dat onze mensen zich zoveel mogelijk blijven ontwikkelen en daardoor zoveel mogelijk zelfstandig zijn. De medewerkers nemen zelf beslissingen en lossen gezamenlijk dingen op. Ze laten wel eens merken dat ze mij niet meer nodig hebben. Dat ze het samen net zo goed of misschien wel beter kunnen en weten dan ik. En dat vind ik dus een pluspunt waar ik echt trots op ben.

Hoe breng je het in de praktijk?
Bij het aannemen van mensen kijken wij niet direct naar opleiding of achtergrond. Wij kijken meer naar de juiste competenties en skills. Er is namelijk geen opleiding waar je kunt leren wat wij hier doen. De meeste mensen die hier binnenkomen hebben wel iets van een technische achtergrond, maar ze beheersen dus niet het volledige vak. Dat moeten wij ze leren. Dat kan alleen maar als wij ze de tijd en ruimte geven om dat te leren. Wij zetten bijvoorbeeld groen en grijs bij elkaar. Ik bedoel daarmee dat wij iemand die net van school komt, koppelen aan iemand die al dertig jaar het vak beoefent. Daarmee creëren we een dynamiek waarbij mensen van elkaar gaan leren.

Hoe kun je hiermee andere ondernemers helpen?
Wat ik vaak hoor van ondernemers is: “Waar halen jullie toch in vredesnaam nieuwe en goede mensen vandaan?” Ik stel op dat moment altijd een wedervraag, namelijk: “Wat doe je nu om je bestaande mensen te behouden?” Want als je daar niets aan doet, dan lopen de mensen weg omdat ze het niet naar hun zin hebben, onvoldoende worden uitgedaagd en gewaardeerd en onvoldoende kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Dan wordt jouw probleem als werkgever natuurlijk alleen maar groter.
Wij hebben hier een hoop mooie en dure machines staan, maar dat is uiteindelijk niet belangrijk. Het gaat bij VPT echt om het mens-kapitaal. En dat stellen wij centraal. Ik merk in de praktijk dat deze filosofie als een magneet werkt op het aantrekken van nieuwe mensen.

Hoe is de samenwerking met Leerwerkloket tot stand gekomen en welk traject is er doorlopen?
Zoals gezegd doen we binnen ons bedrijf veel aan het ontwikkelen van ons mens-kapitaal. Vanuit die filosofie ben ik in contact gekomen met het Leerwerkloket. Als ambassadeur van het Leerwerkloket probeer ik andere ondernemers te inspireren en motiveren.

Tot slot: wanneer schakel je Leerwerkloket in?
Collega-ondernemers moeten zich bewust worden van hoe de arbeidsmarkt er in de toekomst uit gaat zien. Als dat bewustzijn er is, adviseer ik ze naar het Leerwerkloket te gaan. Het Leerwerkloket is goed op de hoogte van de regionale arbeidsmarkt.

Midpoint Brabant