Gewicht en volume bepalende factor

Voor veel transporteurs is het de praktijk van alle dag: de zending die chauffeurs lossen aan het eind van de dag is anders dan de order die ontvangen is. De zending bestaat bijvoorbeeld uit meer pallets dan verwacht of goederen hebben grotere afmetingen dan de pallet. In sommige sectoren is gewicht van producten de bepalende factor en is niet altijd duidelijk hoe zich het gewicht vertaald in het volume van een zending. Om een offerte op te vragen voor het transport van een zending die samengesteld is uit meerdere producten, wordt stamdata gebruikt die niet correct is.

Dit leidt tot onnodige activiteiten, verstoringen en kosten die ook vermeden kunnen worden, zoals:

  • Verstoringen in de planning en op cross-dock operaties. De beschikbare capaciteit in niet goed afgestemd op de vraag waardoor vertragingen ontstaan.
  • Handmatig opmeten van zendingen om de vertaling naar laadmeters te maken.
  • Extra administratieve activiteiten t.a.v. facturatie.

 

Optimaal planproces

Verschillende oorzaken liggen hieraan ten grondslag. Eén van de belangrijkste is dat stamdata van producten vaak incorrect of incompleet zijn waardoor de vertaling naar het volume of gewicht verkeerd gaat. Voor een optimaal planproces, dienen de gegevens zo vroeg mogelijk in de keten beschikbaar te zijn. Hier kan met moderne techniek en software tegenwoordig eenvoudiger en goedkoper een oplossing voor gedacht en ontwikkeld worden. Dat is precies de uitdaging die 3 Midden-Brabantse bedrijven aangaan:

  • Sensor Partners uit Drunen, leverancier van sensoren voor industriële toepassingen.
  • Sentors uit Dongen, ontwikkelaar van beeldherkenningssoftware.
  • Logistore, Tilburg, leverancier van hard- en software om correcte stamdata vast te leggen.

 

Het doel is voor het eind van 2019 een pilot traject te starten met 3-5 geïnteresseerde bedrijven.

Voor meer informatie, neem contact op met programmamanager Twan van Lankveld van Midpoint Brabant Smart Logistics via twanvanlankveld@midpointbrabant.nl of tel. 06 – 30 05 06 46.