Midpoint Brabant Smart Logistics

Midpoint Brabant Smart Logistics onderscheidt zich door een succesvolle samenwerking tussen ondernemingen, onderwijs en overheden én de focus op drie kernthema’s: digitalisering, duurzaamheid en talentontwikkeling. Oftewel, de kracht van de integrale aanpak: ‘de som van de logistieke delen’. Bekijk hieronder een korte video over de gunstige ligging en goede bereikbaarheid van Midden-Brabant.

Midden-Brabant. Koploper in slimme en duurzame logistiek

Midden-Brabant is een logistieke topregio in Europa: een moderne en efficiënte logistieke hotspot in de Europese transportcorridors tussen de grote zeehavens Rotterdam en Antwerpen en het Europese achterland. De cijfers spreken voor zich: zo’n 2.500 bedrijven met logistieke activiteiten, 28.000 directe en indirecte werknemers, 30.000 (internationale) studenten, een toegevoegde waarde van €2,4 miljard en maar liefst 160 miljoen consumenten binnen een straal van 500 kilometer. De regio is in 2019 én 2020 verkozen tot beste logistieke hotspot van Nederland.

Lees verder

Thema's

Digitalisering

Eén van de doelen van Midpoint Brabant Smart Logistics is om dataficering en digitalisering in de logistiek in Midden-Brabant op een hoger plan te brengen. Dat doen we door innovatieprojecten te ontwikkelen, kennis te delen en bedrijven en kennisinstellingen te verbinden. Eén van de innovatieprogramma’s is DALI (Data Science voor Logistieke Innovatie), een samenwerking met Logistics Community Brabant (LCB), BUAS en REWIN West-Brabant.

Lees verder

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid richt Midden-Brabant zich onder meer op multimodaal vervoer. Door vervoer via binnenvaart (via watercorridor met Rotterdam) en trein (directe verbinding met China en Polen) zijn het afgelopen jaar zo’n 23 miljoen wegkilometers bespaard. Dit levert maar liefst 28.000 ton reductie van CO2-emissie op.

Lees verder

Talentontwikkeling

Tot 2030 zijn er in Midden-Brabant circa 7.000 nieuwe arbeidskrachten nodig om de vergrijzing te compenseren. Logistieke bedrijven ervaren tekorten, hebben uitdagingen met bijscholing of kunnen vacatures moeilijk invullen. Met name het mbo staat voor de uitdaging om de instroom op peil te houden. Midpoint Brabant en de gemeenten Tilburg en Waalwijk laten met de imagocampagne ‘Smart Moves’ (link koppelen naar de pagina Smart Moves) zien hoe boeiend de logistieke sector is.

Lees verder

Bekijk de video

Gunstige ligging en goede bereikbaarheid

Wil je meer weten over onze toekomstplannen?

Download hier het strategisch plan voor Smart Logistics in Midden-Brabant

Stuurgroep

NaamFunctieFirma
Arjen KunemanVice President the NetherlandsSyncreon
Bas van der PolWethouder economieGemeente Tilburg
Florent ClaassenAlgemeen DirecteurClaassen Logistics
Fred van der WesterlakenVoorzitter College van BestuurOnderwijsgroep Tilburg
Jaco KnetemannDirecteur Commerce & Lifecycle ServicesIngram Micro
Jorn VersteijnenAlgemeen DirecteurVersteijnen Logistics
Marco van WalravenDirecteur BeneluxID-Logistics
Martyntje BrinkProgrammamanager ArbeidsmarktMidpoint Brabant
Rob van OpzeelandAlgemeen DirecteurKivits Drunen
Sandra Smits (voorzitter)Operationeel DirecteurKivits Drunen
Twan van LankveldProgrammamanager Smart LogisticsMidpoint Brabant
Wil VersteijnenDirecteurGVT Group of Logistics