Midden-Brabant is een logistieke topregio in Europa: een moderne en efficiënte logistieke hotspot in de Europese transportcorridors tussen de grote zeehavens Rotterdam en Antwerpen en het Europese achterland.

Het logistieke bedrijfsleven in Midden-Brabant biedt betrouwbare, duurzame en hoogfrequente verbindingen met de zeehavens en de Europese markten, over weg, water en spoor. Sinds 2017 maakt de regio tevens onderdeel uit van de Nieuwe Zijderoute via de dagelijkse spoorverbinding tussen Tilburg en China (Chengdu). De regio biedt uitstekende kennis, expertise en ruimte om (Europese) distributiecentra duurzaam te vestigen of uit te besteden.

Dé logistieke hotspot van Nederland

De cijfers spreken voor zich: zo’n 2.500 bedrijven met logistieke activiteiten, 30.600 directe en indirecte werknemers, 30.000 (internationale) studenten, een omzet van €2,1 miljard en maar liefst 160 miljoen consumenten binnen een straal van 500 kilometer. De regio is in 2019, 2020 én 2021 verkozen tot beste logistieke hotspot van Nederland. In Midden-Brabant maakt de sector 14% uit van de werkgelegenheid, met name in goederenvervoer, personenvervoer, logistieke dienstverlening en haven, en op- en overslag. Bijna 1 op de 7 werknemers in Midden-Brabant werkt in de logistiek. Niet voor niets hebben internationaal toonaangevende bedrijven als Coca Cola, Samsung, Ingram Micro, Fuji, Tesla, Fellowes, Ericsson, NSK en ook Coolblue hun (Europese) logistieke operaties hier gevestigd. De regio is de uitvalsbasis voor innovatieve regionale bedrijven als GVT Group of Logistics, Claassen Logistics, Versteijnen Logistics en Kivits Drunen, die op Europese en mondiale schaal opereren. Veel gerenommeerde mondiale logistieke dienstverleners runnen operaties in de regio zoals DB Schenker, Rhenus Contract Logistics, Synchreon, XPO, Panalpina en K+N.

Midpoint Brabant Smart Logistics richt zich op het creëren van een optimaal werk- en vestigingsklimaat voor bedrijven in (of gelieerd aan) de supply-chain en het ontwikkelen van een aantrekkelijk logistiek arbeidsklimaat in de regio. Met initiatieven op het gebied van innovatie, arbeidsmarkt en duurzaamheid. Zo dragen we bij aan een duurzame economische en maatschappelijke groei in Midden-Brabant. Vanzelfsprekend doen we dat samen met andere logistieke topregio’s, zoals West-Brabant, op de internationale logistieke as Rotterdam-Venlo.

Midpoint Brabant Smart Logistics geeft talent een kans, in nauwe samenwerking met ondernemingen, overheden en onderwijs. Onze regionale MBO, HBO en universitaire opleidingen zorgen voor een vloeiende in- en uitstroom. We creëren leer- en werkplekken en organiseren toekomstgerichte opleidingen.

Samen met onze partners ontwikkelen we vernieuwende logistieke concepten met slimme (data gedreven) technologieën en investeren we in startups en new business. Samen maken we de sector toekomstbestendiger. Samen slim groeien!

De grootste concentratie bedrijvigheid vinden we op bedrijventerreinen in Waalwijk en Tilburg. Het Huis van de Logistiek is onze centrale ontmoetings- en creatieplek. Met een uitgebreid netwerk van ambassadeurs uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs, organiseren we ook volop. Voorbeelden zijn innovatieprogramma’s, kennis- en demosessies en de Dag van Logistiek.

Meer weten?

Neem contact op met onze programmamanager Twan van Lankveld.