In de grote hal van Gate2 ruikt het naar lijm en metaal. Op de tweede verdieping is Elmo Arrias druk bezig. “O, hoi, wacht even. Alles komt weer tegelijk vanochtend.” Groepjes studenten testen een klep. Anderen werken aan 3D-tekeningen die er veelbelovend uitzien. Veel bedrijvigheid dus. Toch heerst er rust.
Elmo Arrias is docent op het ROC Tilburg. Hier in Fieldlab CAMPIONE begeleidt hij studenten bij hun opleiding tot procesoperator. Zij zorgen straks voor de veiligheid en continuïteit van productie-installaties. “Hier leren ze horen, ruiken en voelen of een proces goed functioneert.” Dat Elmo een centrale rol heeft, is duidelijk. Ook Avans-studenten weten hem te vinden. Hij inspireert, ritselt materiaal en stelt kritische vragen.
Fieldlap CAMPIONE: een levensechte proefinstallatie
De proefinstallatie die ze hier gebouwd hebben, is volgens Elmo een speeltuin. “Studenten kunnen van alles uitproberen door te simuleren en te analyseren. En er kan eens iets fout gaan hè? Dat is ook belangrijk. Ze moeten nú leren hoe dat komt, en hoe je ingrijpt. Want later bij een baan in een olieraffinaderij is dat toch minder handig.”
MBO en HBO werken hier samen
Hier in Fieldlab CAMPIONE simuleren ze dus praktijkprocessen waarvan studenten kunnen leren. ROC-studenten procestechniek bijvoorbeeld. Ze werken samen met Avans-studenten mechatronica, chemische technologie of werktuigbouwkunde. Waar de één begint, kan de ander verder. Samen meten ze met trilling of infrarood wat er precies gebeurt tijdens een proces. Elmo: “Via sensoren zien studenten meteen: hier gebeurt iets! Dat leren ze zien én erop te reageren.”
Onderhoud voorspelbaar maken
“Hoe mooi zou het zijn als jouw auto niet meer standaard elke 20.000 kilometer nieuwe olie krijgt, maar voortaan elke 40.000 kilometer? Je bespaart geld, hoeft minder vaak naar de garage, én het scheelt een hoop olie-afval.” Met dit voorbeeld legt Elmo zijn studenten uit wat de voordelen zijn van voorspelbaar onderhoud. De conclusie: houd je een motor goed in de gaten? Dan zie je precies wanneer hij verse olie nodig heeft. En met de gegevens van veel auto’s -big data- voorspel je dat behoorlijk goed.
Het kan de drijfveer zijn om een fabriek langer open te houden
Resultaten uit het Fieldlab dragen bij aan het voorspelbaar maken van onderhoud van productiemachines. Veiligheid en continuïteit spelen daarbij een grote rol. Elmo: “Nu is onderhoud vaak standaard gepland. Maar dat is bijna nooit het juiste moment. Is het onderhoud te vroeg? Dat kost onnodig geld, want dure onderdelen kunnen vaak nog langer mee. Ben je te laat? Dat kost nóg meer geld. Want je fabriek ligt dan plotseling stil, of je moet allerlei dure ad-hoc-acties uitvoeren om de boel toch nog draaiende te houden. Door beter te voorspellen, kun je precies op tijd zijn met je onderhoud. Dat kan uiteindelijk nét de drijfveer zijn om een fabriek hier langer open te houden en niet een heel nieuwe te bouwen. In China, of waar dan ook.”
“We maken echt iets.”
Dit schooljaar simuleren ze hier een runaway, een chemische kettingreactie die in het echt behoorlijk uit te hand kan lopen. Max, vierdejaarsstudent werktuigbouwkunde bij Avans tekent de glasreactor in 3D, met alles erop en eraan. Max: “Deze opdracht vind ik wel tof. Normaal leveren we iets in op een USB-stick. Nu máken we echt iets.” ROC-studenten bouwen en lassen het frame. Elmo ritselt de onderdelen. Een soort mini-samenleving dus, waaraan iedereen zijn steentje bijdraagt.
Samen nieuwe dingen proberen
Elmo: “Wat ik zo mooi vind aan mijn werk? Dat we samen nieuwe dingen proberen. Deze winter hopen we bijvoorbeeld het perfecte biertje te brouwen. Dat wordt dan ons eigen Gate2 of CAMPIONE-biertje. Ook zijn we druk met virtual- en augmented reality in ons Skillslab. Ja, ik heb altijd wel zin in mijn dinsdagen hier”, besluit hij lachend.