Van donderdag 19 mei tot en met zondag 22 mei is Tilburg het decor van de tweede editie van de Textour. Tijdens een inspirerende wandelroute ervaar je presentaties over textiele kunst en ontwikkelingen in de textielindustrie op het gebied van technologie en duurzaamheid. De eerste editie kende vorig jaar ondanks de coronabeperkingen al 8.500 belangstellenden.

De route gaat dit jaar onder meer langs Café Mimi. Fontys Hogescholen doet hier een onderzoek waarbij je als deelnemer gebruik kunt maken van een mooie aanbieding. In de oudste winkelstaat van Tilburg, het Smitspad, kom je meerdere textielgerelateerde etalages tegen en achter het TextielMuseum is een gezellig straatje met veel bijzondere bezienswaardigheden. In het Drögepand naast het TextielMuseum maak je kennis met Up New, powered by Midpoint Brabant Circulair, en met Vodde, dat duurzame sokken maakt van ingezameld katoen en textiel-snijafval.

Tijdens de wandelroute kun je onder andere kennis maken met Servaes, Fontys Hogeschool, Monique van Ree, De nieuwe Zonderlingen, Gonny Mackaay, Amarant, Wolkat, Refurbricks, Meester Coupeur Amsterdam, Lenneke Willemstein, Tricorp, Dutsch Workwear en vele anderen.

De Textour is gratis toegankelijk. De punten langs de route zijn open op deze momenten:

  • Donderdag 19 mei 10.00 – 18.00 uur
  • Vrijdag 20 mei 10.00 – 18.00 uur
  • Zaterdag 21 mei 10.00 – 18.00 uur
  • Zondag 22 mei 10.00 – 17.00uur

Het TextielMuseum heeft zijn gewone openingstijden en eigen entreekaarten. De Stichting Vrienden van het TextielMuseum is ook dit jaar weer aanwezig om hun kennis vol enthousiasme over te brengen.

Meer informatie over de Textour

Meer informatie over de Textour tref je aan op de website van Textilium Futura. Ook bij de deelnemende locaties tref je nadere info aan. En door het scannen van de QR-code op de eventposters, kom je ook meer te weten.

Wil je meer weten over het Midpoint Brabant programma Up New, klik hier.

Textiliumdagen in 2024

De Textour is één van de vele onderdelen van het Festival Textilium Futura. In 2024 vormen De Wagenmakerij, Koepelhal en Hall of Fame in Tilburg het centrum van de Textiliumdagen, de climax waar de organisatie sinds 2021 naartoe werkt. Vijf dagen lang kunnen nationale en internationale gasten en consumenten presentaties, workshops, modeshows, lezingen en theater volgen en genieten van culinaire hoogstandjes het bezoeken van textielbedrijven en natuurlijk de stad Tilburg.

Met de combinatie van textieltechniek, kunst, theater, sport en spel zet Festival Textilium Futura Tilburg nationaal en internationaal op de kaart. Het brede scala aan activiteiten, mogelijkheden en samenwerkingen maakt het evenement toegankelijk voor een brede doelgroep. De intentie is om Textilium Futura een vervolg te geven in andere Europese steden. Textilium Futura draagt 10% van zijn sponsorgelden af aan de opzet van de Up New centra: fysieke leer-, experimenteer- en maakplekken in diverse sectoren, waaronder textiel.

Wil jij samen met Textilium Futura bijdragen aan een circulaire textielindustrie? Bekijk dan de website www.textiliumfutura.com